Veleposlanstvo ne radi

Zbog viza ugroženo 2.000 radnih mjesta građevinaca iz BiH u Njemačkoj

Osim što nisu u mogućnosti realizirati ugovorene poslove, kako se dodaje, tvrtke odustaju od ugovaranja novih poslova, "što bi dalje dovelo u pitanje očuvanje ovog za naše gospodarstvo veoma značajnog međudržavnog sporazuma".
Gospodarstvo / Posao | 18. 06. 2020. u 09:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Anadolija / Zbog viza ugroženo 2.000 radnih mjesta građevinaca iz BiH u Njemačkoj

Predsjednik Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Jašarspahić zatražio je od Predsjedništva BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH te Ministarstva vanjskih poslova BiH da "pruže podršku u rješavanju gorućeg problema s kojim se suočava građevinski sektor Bosne i Hercegovine u Njemačkoj".

Kako ističu iz Gospodarske komore FBiH, realizacija ugovorenih poslova u SR Njemačkoj, a na temelju Međudržavnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i SR Njemačke, je onemogućena iz razloga što je Veleposlanstvo SR Njemačke u Sarajevu zbog pojave koronavirusa obustavilo rad 17. ožujka 2020.godine, do daljnjeg, te poništila sve zakazane termine za izdavanje viza i obustavila izdavanje viza.

''Gospodarstvenici se suočavaju sa problemima upućivanja 'detaširanih' uposlenika iz BiH u Njemačku jer nisu u mogućnosti osigurati radne vize. S obzirom na trenutna događanja vezana za pandemiju, popuštanjem restriktivnih mjera, očekivano je otvaranje njemačkog veleposlanstva-ureda za vize, što bi omogućilo izdavanje radnih viza. Tvrtke koje rade na osnovu detašmana bi na taj način bile u mogućnosti realizirati ugovorene poslove'' - ističe se u pismu upućenom navedenim institucijama.

Osim što nisu u mogućnosti realizirati ugovorene poslove, kako se dodaje, tvrtke odustaju od ugovaranja novih poslova, "što bi dalje dovelo u pitanje očuvanje ovog za naše gospodarstvo veoma značajnog međudržavnog sporazuma".

Iz Komore pozivaju bh. vlasti, odnosno nadležne, da obrate Saveznom ministarstvu rada u SR Njemačkoj i Ministarstvu vanjskih poslova u SR Njemačkoj sa inicijativom da se što prije omogući izdavanje viza u Veleposlanstvu SR Njemačke u Sarajevu i time zaštiti međudržavni sporazum i osigura da u skladu s odredbama istog, osigura nastavak nesmetanog rada.

Ugled i reference građevinske operative BiH, kako se ističe, sticane od 1972. godine, dovedene su u pitanje, a 2.000 radnih mjesta koja u ovom trenutku garantira spomenuti međudržavni sporazum između Bosne i Hercegovine i SR Njemačke, zbog nemogućnosti viziranja, je ugroženo, kao i više od 100 gospodarskih subjekata u kojima su ti radnici uposleni.

''Vjerujemo da ćete uvažavajući navedeno, u što je moguće kraćem roku, kontaktirati nadležne njemačke institucije i podržavajući ovu inicijativu osigurati i očuvanje ovog za naše gospodarstvo veoma značajnog međudržavnog sporazuma, a time radna mjesta koja zavise od njegovog provođenja'' - naglašeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close