Kriza

Za stan na dan nekad zarađivali 1.500 KM, sad čak pet puta manje

Tako se, primjerice, stan od 24 četvorna metra na mostarskoj Aveniji može uzeti u najam za 300 KM. Oni pak koji traže “nešto luksuznije”, s privatnim parkirališnim mjestom, za to će biti primorani izdvojiti nešto više novca.
Gospodarstvo / Posao | 23. 12. 2020. u 07:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posao s iznajmljivanjem stana na dan propao je zbog cijele situacije izazvane pandemijom koronavirusa pa su vlasnici nekretnina, odnosno stanova koje su iznajmljivali na dan, sada uvrstili u ponudu dugoročni najam stanova, piše Večernji list BiH.

''Naime, tu je došlo do male pomutnje. Stanova koji se dugoročno iznajmljuju puno je više, ali je potražnja manja, posebice za luksuznijima, dok će se stanovi od 200 do 500 KM uvijek iznajmljivati. Nije to nešto posebno palo, samo što se promijenio omjer. Puno je više stanova sada nego prije i, sukladno tome, klijenti imaju veći izbor i mogu pregovarati, a, s druge strane, vlasnicima stanova više se isplati spustiti cijenu i dati ga u najam pa imati prihode nego da stoji prazan. Klijenti su u dobroj poziciji jer sada za određen iznos može dobiti puno bolji, uređeniji i kvalitetniji stan nego što su mogli dobiti prije godinu dana'', kazao je za Večernji list agent za nekretnine Haris Kadžić iz sarajevske agencije StanPromet dodajući da je situacija kada je riječ o tržištu nekretnina gotovo jednaka u cijeloj BiH.

Listajući oglasnike u kojima se nude stanovi, cijene se nisu drastično mijenjale. Tako oni koji traže stan u Mostaru imaju bogatu ponudu, a cijene su od 300 pa i više od 1000 KM.

Valja naglasiti da cijenu stana određuju brojni parametri, od lokacije, parkirališnog mjesta, veličine, uređenosti…

Tako se, primjerice, stan od 24 četvorna metra na mostarskoj Aveniji može uzeti u najam za 300 KM. Oni pak koji traže “nešto luksuznije”, s privatnim parkirališnim mjestom, za to će biti primorani izdvojiti nešto više novca. Takav stan stajat će ih više od 1200 KM.

Ni cijene stanova u Sarajevu nisu imale značajnije promjene. Naime, dvosoban stan u sarajevskom naselju Grbavica veličine 55 kvadrata stoji 550 KM, stan od 40-ak četvornih metara na Dobrinji stoji 300 KM, dok je za trosoban stan na Baščaršiji potrebno izdvojiti 700 KM.

''Izdaje se komforan, lijepo namješten stan po cijeni od 450 KM u naselju Mjesec/Paprikovac. Sastoji se od dnevnog boravka, kuhinje, trpezarije, toaleta i dviju spavaćih soba s balkonima. Stan je južne i jugoistočne orijentacije te je uvijek na suncu i ima predivan pogled na grad. Grijanje je gradsko, a u stanu je ugrađen kalorimetar. Ispred zgrade osigurano je veliko parkiralište'', stoji u jednom od oglasnika u Banjoj Luci.

Osim mjesečnog, trend jednodnevnog najma stana proteklih godina zaživio je gotovo u svim bh. gradovima, pogotovo u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci.

Iako ove godine turista gotovo nije ni bilo, u ponudi se još mogu pronaći stanovi koji se iznajmljuju na nekoliko sati, jedan ili više dana.

Cijena takvih stanova u Mostaru je od 20 KM naviše, Sarajevu od 15 do 80 KM, a isto i u Banjoj Luci. Ako je stan popunjen cijelog mjeseca, a cijena dana boravka 50 KM, vlasnik može zaraditi 1500 KM umjesto 300 ili 400 KM, kolika je prosječna najamnina u Mostaru.

No, kako bi zaradili bar nešto, veliki broj iznajmljivača okrenuo se dugoročnom najmu.

''Gostiju smo imali početkom godine, a onda je stigla pandemija i tada, kada je sve stalo, tako stoji i danas. Jedan stan uspjeli smo dugoročno iznajmiti, drugi je prazan. Jedino što nam preostaje jest nada da će iduća godina biti bolja i da će se situacija s pandemijom smiriti'', kaže jedan od iznajmljivača stana na dan u Mostaru.

Inače, vlasnici koji iznajmljuju stan na dan kažu da je ovaj oblik iznajmljivanja isplativiji.

Kopirati
Drag cursor here to close