Odlazak radnika

Za pet do deset godina nećemo imati iskusnih medicinskih sestara

Među medicinskim sestrama i tehničarima koji odu u inozemstvo, najviše je onih sa iskustvom u struci.
Gospodarstvo / Posao | 28. 10. 2018. u 17:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje medicinskih sestara i tehničara u Federaciji BiH okupilo je oko 300 kolega iz BiH i država regije na Prvom simpoziju koji se za vikend održava u Vogošći, a u dva dana skupa imaju priliku čuti oko 50 stručnih radova.

Tehnički tajnik Udruženja Andrej Petrović u izjavi Feni naglašava da je za nedjelju planiran okrugli stol nazvan 'Kuda ide bh. sestrinstvo', a bit će riječi o položaju medicinskih sestara i tehničara, kao i o odlasku zdravstvenog kadra iz BiH na rad u inozemstvo.

''Rađena su neka istraživanja u vezi odlaska medicinskih sestara i tehničara iz BiH. Još nemamo točan podatak u smislu broja, ali odlaze i to u države zapadne Europe. Najprije mislim na Njemačku i Austriju'', naglasio je.

Među medicinskim sestrama i tehničarima koji odu u inozemstvo, najviše je onih sa iskustvom u struci.

''To znači da, ako se takav trend nastavi, za pet do deset godina nećemo imati iskusnih medicinskih sestara ali i ostalih zdravstvenih radnika koji bi bh. stanovništvu pružali kvalitetne usluge'', upozorio je Petrović.

Povećan je, kaže, i trend upisa u medicinske škole i fakultete zdravstvenih studija, da bi dobili diplome a potom napustili domovinu i na putu 'trbuhom za kruhom' lakše našli posao u inozemstvu.

''Tragično je što BiH obrazuje mlade kadrove zdravstvene struke, naročito srednje stručne spreme - medicinske sestre, pa tako potpuno educiran kadar potom poklanja državama poput Austrije i Njemačke'', naglasio je.

Mišljenja je da bi se poboljšanjem materijalnog stanja medicinskih sestara i tehničara odnosno izjednačavanjem koeficijenta za područje cijele Federacije BiH, umnogome moglo utjecati na smanjenje odliva stručnog medicinskog kadra prvenstveno medicinskih sestara.

''To se može uraditi na način da medicinskim sestrama koje rade u FBiH izjednačimo koeficijente u svim županijama, uskladimo ih sa onima koji imaju najviše'', smatra on.

Dodaje da bi se u BiH trebalo pozabaviti i upisnom politikom u srednje medicinske i visoke zdravstvene škole 'da bi imali onoliko kadra koliko nam je i potrebno, a ne da ga ima viška'.

Kopirati
Drag cursor here to close