Aeronautika

Vojska BiH traži pilota

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine raspisuje javni konkurs za školovanje 10 vojnih stipendista na dodiplomskom studijskom programu „Aeronautika – smjer pilot“ na fakultetu u BiH, za školsku 2019/2020. godinu.
Gospodarstvo / Posao | 08. 06. 2019. u 20:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na osnovu člana 3. stav (1) Zakona o službi u OS BiH (,,Službeni glasnik BiH“, broj: 88/05, 53/07, 59/09, 74/10, 42/12, 41/16 i 38/18) i Pravilnika o školovanju kadeta i vojnih stipendista („Službeni glasnik BiH“, broj: 34/19), a u cilju odabira kandidata/inja za školovanje na fakultetu u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine raspisuje,

JAVNI KONKURS za školovanje vojnih stipendista na dodiplomskom studijskom programu ''Aeronautika – smjer pilot'' u BiH u školskoj 2019/2020. godini

I – PREDMET KONKURSA

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine raspisuje javni konkurs za školovanje 10 vojnih stipendista na dodiplomskom studijskom programu „Aeronautika – smjer pilot“ na fakultetu u BiH, za školsku 2019/2020. godinu.

II – USLOVI KONKURSA

Opći uslovi su propisani članom 9. Zakona o službi u Oružanim snagama BiH ("Službeni glasnik BiH“, broj: 88/05, 53/07, 59/09, 74/10, 42/12, 41/16 i 38/18):

da je državljanin Bosne i Hercegovine,
da je zdravstveno sposoban za službu u oružanim snagama,
da nije osuđivan na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest mjeseci,
da nije prethodno otpušten iz državne službe ili pravnog lica zbog povrede službene dužnosti u posljednje tri godine,
da se protiv njega ne vodi krivični postupak za krivično djelo za koje se goni po
službenoj dužnosti,
da mu pravosnažnom presudom nije zabranjeno obavljanje određenih djelatnosti,
odnosno dužnosti za vrijeme trajanja takve zabrane,

Posebni uslovi:

završena srednja škola IV stepen ili da trenutno pohađa IV razred srednje škole,
da je postigao/la ukupan uspjeh tokom školovanja najmanje vrlo dobar (kandidati/kinje sa prosjekom ocjena odličan će imati prednost ako dva ili više
kandidata/kinje imaju jednak ukupan broj bodova),
kandidati/kinje koji trenutno pohađaju IV razred srednje škole, po završetku istog, a najkasnije do 21.06.2019. godine, moraju dostaviti ovjerene kopije svjedočanstva i diplome Sektoru za upravljanje personalom Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine,
kandidati/kinje koji trenutno pohađaju IV razred srednje škole, po završetku istog, moraju u svjedočanstvu imati minimalno isti prosjek ocjena iz svih predmeta kao i u svjedočanstvu sa polugodišta četvrtog razreda koje su predali u dokumentima za prijavu na javni konkurs. Ministarstvo obrane BiH zadržava pravo na prekid postupka upućivanja kandidata/kinje za kadeta na školovanje ukoliko lice nema minimalno isti prosjek kao i na polugodištu četvrtog razreda,
da nije mlađi/a od 18 i stariji/a od 22 godine na dan 30.09.2019. godine
da je prosjek ocjena iz matematike najmanje dobar,
poznavanje engleskog jezika (provjerava se testom ALCPT),
poznavanje rada na računaru (Word, Excel, Power Point, Internet),
fizička spremnost: kandidati/kinje moraju imati dobru fizičku spremnost, koja će biti provjerena kroz sljedeće discipline: trbušnjaci, sklekovi i trčanje na 3200 m.

Napomene: Kandidati/kinje prijavljeni na Javni konkurs proći će najmanje: test fizičke spremnosti, psiho test, test iz poznavanja engleskog jezika i intervju. Fakultet koji organizuje studijski program „Aeronautika“ organizirat će prijemni ispit koji će uključivati najmanje test općeg znanja i test selektivnog letenja.

Sigurnosnu provjeru za svakog uspješnog kandidata/kinje izvršiti će nadležni sektor Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine, a zdravstveni pregled kandidata/inja koji uspješno prođu testiranje obavit će nadležna ustanova u organizaciji Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine.

Rangiranja kandidata/inja vršit će se na osnovu kriterija koje će odobriti Ministrica obrane Bosne i Hercegovine i sa kojima će biti upoznati kandidati/kinje koji budu pozvani na testiranja i provjere.

III – ŠKOLOVANJE, PRAVA I OBAVEZE

Trajanje školovanja na dodiplomskom studijskom programu „Aeronautika“ traje 4 (četiri) godine. Školovanje se realizuje na službenim jezicima u BiH i engleskom jeziku. Po završetku školovanja kandidati stiču akademsko zvanje: Bachelor aeronautike – pilot.

Odabrani kandidati/kinje imat će status vojnih stipendista, čija će prava i obaveze biti regulisane u skladu sa članovima: 142. i 143. Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, broj: 88/05, 53/07, 59/09, 74/10, 42/12, 41/16 i 38/18) i članom 29. Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, broj: 50/08, 35/09, 75/09, 32/12 i 42/12).

Po završetku školovanja, vojni stipendisti će završiti osnovnu oficirsku obuku u BiH, nakon koje će biti primljeni u profesionalnu službu u početnom činu oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine - potporučnik, roda - avijacija.
Međusobne obaveze kandidata/kinja izabranog/ne za školovanje u statusu vojnog stipendiste na dodiplomskom studijskom programu „Aeronautika“ u BiH i MO BiH regulišu se Ugovorom o školovanju.

Za vrijeme školovanja vojnim stipendistima su osigurani troškovi školarine i stipendija u skladu sa članom 29. Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, broj: 50/08, 35/09, 75/09, 32/12 i 42/12). Troškovi smještaja i ishrane za vrijeme školovanja nisu osigurani.

IV POTREBNI DOKUMENTI

Prijava i lični (biografski) podaci (isključivo po obrascima ponuđenim na www.mod.gov.ba).
Ovjerene kopije svjedočanstava svih razreda srednje škole,
Ovjerena kopija diplome četverogodišnje srednje škole odnosno, svjedočanstva sa polugodišta četvrtog razreda ukoliko lice pohađa četvrti razred, s tim da je kandidat/inja u obavezi naknadno dostaviti ovjerenu kopiju diplome četvrtog razreda, gdje prosjek ocjena ne smije biti manji od prosjeka ocjena sa polugodišta četvrtog razreda,
Original ili ovjerena kopija Uvjerenja o državljanstvu, ali ne starije od 6 (šest) mjeseci,
Original ili ovjerena kopija Izvoda iz matične knjige rođenih, ali ne stariji od 6 (šest) mjeseci,
Uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka, ne starije od 3 (tri) mjeseca,
Izjava kandidata/kinje da u posljednje 3 (tri) godine nije otpušten/a sa posla zbog povrede službene dužnosti ovjerena kod nadležnog općinskog organa ili notara (isključivo po obrascu ponuđenom na www.mod.gov.ba),
Prijava prebivališta CIPS-a ne starija od 3 (tri) mjeseca,
Dokaz o poznavanju rada na računaru (za kandidate/kinje koji tokom srednje škole nisu imali predmet informatika),
Saglasnost za obradu biografskih podataka/informacija za potrebe procesa konkurisanja (isključivo po obrascu ponuđenom na www.mod.gov.ba).

Napomena: Konkursna dokumentacija neće se vraćati kandidatima.

V ODABIR KANDIDATA

Odabir kandidata/inja izvršit će Komisija koju će formirati ministrica obrane Bosne i Hercegovine.

VI PRIJAVA NA JAVNI KONKURS

Sve tražene dokumente treba dostaviti preporučeno putem poštanske službe na adresu:

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine
ul. Hamdije Kreševljakovića 98
71 000 Sarajevo
Sa naznakom
„Javni konkurs za školovanje vojnih stipendista dodiplomskom studiju
„Aeronautika – smjer pilot“ u BiH za 2019/2020. godinu“

Konkurs ostaje otvoren 15 (petnaest) dana od dana objavljivanja. Ocjena o ispunjenosti uslova utvrđenih ovim Javnim konkursom računa se danom predaje prijave.

Nepotpune, neblagovremene i neuredne prijave, kao i kopije tražene dokumentacije koje nisu ovjerene, neće se uzimati u razmatranje.

Napomena: Ovaj konkurs se ima smatrati konkursom sa odgodnim uslovom, jer je isti uslovljen sklapanjem sporazuma između MO BiH i fakulteta u BiH na dodiplomskom studiju „Aeronautika“ za školsku 2019/2020. godinu o pružanju usluga školovanja vojnih stipendista za potrebe MO BiH. U slučaju da se navedeni uslov ne ostvari, odnosno da MO BiH, u fazi neizvjesnosti, ne postigne sporazum sa odgovarajućom visokoškolskom ustanovom u BiH na dodiplomskom studiju „Aeronautika“; MO BiH zadržava pravo poništenja ovog konkursa iz navedenih razloga ili pravo promjene određenih tačaka iz ovog konkursa.

Kopirati
Drag cursor here to close