Sindikat

Vlada dobila rok – Liječnici pripremaju veliki štrajk

''Županija Posavska danas nema nijednog kardiologa, ima jednog anesteziologa, Hercegbosanska županija ima dva anesteziologa, a situacija nije bolja ni s drugim granama medicine''.
Gospodarstvo / Posao | 10. 10. 2023. u 15:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ukoliko do 17.10.2023. ne dobijemo od Vlade FBIH odgovor na našu inicijativu Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH će donijeti odluku o datumu štrajka upozorenja, a na Vladi je da napravi korak, to zaustavi i pokaže da su oni Vlada koja brine jednako i o stanovništvu u malim kantonima kao i u velikim kantonima''.

Priopćio je to Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH navodeći kako je je Vladi Federacije BiH ''prije četiri mjeseca predao inicijativu za ujednačavanje prava doktora''.

''Do danas smo s premijerom Vlade FBiH Nikšićem i federalnim ministrom zdravstva Rimac Nediljkom imali jedan sastanak na kojem smo ih upoznali kolike su razlike u pravima doktora u pojedinim kantonima i s problemom odlaska doktora iz malih kantona. Prošlo je više od 40 dana od tada, a još nismo dobili odgovor je li Vlada FBiH spremna riješiti pitanje zdravstva ili će dopustiti da građane pojedinih kantona nema tko liječiti'', navodi se.

Sindikat dodaje kako ''Županija Posavska danas nema nijednog kardiologa, ima jednog anesteziologa, Hercegbosanska županija ima dva anesteziologa, a situacija nije bolja ni s drugim granama medicine''.

''Stanovništvo zdravstvenu zaštitu treba 24h dnevno, a nažalost ovaj broj doktora to ne može pružiti. U Kantonu Sarajevo doktor ima za 50% veću plaću nego doktor u Orašju, koji motiv time dajemo doktorima da ostanu u malim sredinama?'', navodi se u priopćenju spomenutog saveza.

 

Kopirati
Drag cursor here to close