Porazno istraživanje

Vijećnicima upravljaju političke stranke, u većini slučajeva ne zastupaju interese građana

Monitoring aktivnosti vijećnika i vijećnica u GV/OV: Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč, Livno, Kupres, Tomislavgrad, Posušje, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški i Čapljina
Gospodarstvo / Posao | 22. 07. 2022. u 23:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U periodu od 1.1. do 30.6.2022. godine Centar za građansku suradnju vršio je monitoring aktivnosti vijećnika i vijećnica u GV/OV: Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč, Livno, Kupres, Tomislavgrad, Posušje, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški i Čapljina.

Sjednice GV/OV se održavaju sukladno Zakonu i Poslovniku o radu GV/OV što osiguravaju tajnik/ca i predsjednik/ca OV. Svi materijali za sjednice OV/GV vijećnicima/cama se uglavnom dostavljaju na vrijeme sukladno Poslovniku o radu OV/GV uz neke izuzetke gdje se materijali za sjednicu OV uruče vijećnicima/cama tijekom same sjednice, te su u nemogućnosti objektivno raspravljati i donositi odluke na sjednici.

Sjednice Kolegija OV/GV se zakazuju prije sjednice OV/GV a zapisnici se dostavljaju OV/GV. Povjerenstvo  za  propise OV/GV i  tajnik  OV/GV trebali bi ispitivati opravdanost i zakonitost odluka koje dostavlja izvršna vlast jer su prema Zakonu odgovorni i jedni i drugi. Ovo se u praksi ne događa – čak u nekim OV/GV tvrde da je za zakonitost odluka odgovorna samo izvršna vlast tj. predlagač i da OV/GV sa zakonitošću nema ništa.

Nepoznavanje Zakona i drugih propisa od strane vijećnika GV/OV, ostavlja mogućnost izvršnoj općinskoj vlast da na ovaj način manipulira općinskim/gradskim vijećem servirajući često netočne ili ''frizirane'' informacije.

Sva OV/GV vode evidenciju o nazočnosti i glasovanju vijećnika/ca, ali ove informacije nisu dostupne javnosti. Ono što je vrlo bitno naglasiti jeste da bi zapisnici sa sjednica općinskih/gradskih vijeća, nakon usvajanja, trebali biti javni dokumenti, i trebaju biti postavljeni na službenim web stranicama, tako da su dostupni svim građankama i građanima.

Također, svi dokumenti unutar općina (statuti, odluke, pravilnici, zapisnici, upiti…) na zahtjev građana, trebaju biti dostavljeni u obliku informacije.

Događa se da ni sami vijećnici ne dobiju odgovor u pisanom obliku od nadležnih službi, iako načelnici/gradonačelnici kažu da će službe dostaviti odgovor.

Kada je riječ o sudjelovanju vijećnika na sjednicama GV/OV možemo ih podijeliti na aktivne i pasivne.

Ukupan broj vijećnika/ca na području općina/gradova: Bosansko Grahovo, Glamoč, Livno, Kupres, Tomislavgrad, Posušje, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški i Čapljina je 227, u ovaj izvještaj ne ubrajamo Drvar i Stolac radi tehničkih problema.

Aktivnih vijećnika je 43 ili 18,94 %, oni dolaze pripremljeni na sjednice, javljaju se za riječ, sudjeluju u diskusijama i postavljaju pitanja.

Pasivni vijećnici/ce su oni koji se nikad nisu javili za riječ, ili su se jednom, odnosno dva puta javili za riječ, a njih je čak 149 ili 65,64% od ukupnog broja vijećnika/ca.

Dajući generalnu ocjenu, možemo reći da općinskim/gradskim vijećima/cama upravljaju političke stranke, a ne vijećnici/ce kao odgovorni i izabrani građani. U većini slučajeva ne zastupaju interese građana/ki nego interes svoje stranke.

Vijećnici/ce, kao i građani/ke koje zastupaju moraju biti svjesni da mandati nisu u vlasništvu stranaka, nego vijećnika/ca imenom i prezimenom, te sami vijećnici/ce, gradska/općinska vijeća i načelnici/gradonačelnici zajedno sa svojim službama, moraju zastupati interese građana, a nipošto vlastite – osobne interese.

Za Općinsko vijeće Drvar iz tehničkih razloga nismo u mogućnosti objaviti polugodišnji izvještaj monitoringa, ovaj izvještaj će biti naknadno objavljen, navode iz Centara za građansku suradnju.

Stručna služba Općinskog vijeća Bosansko Grahovo uglavnom dostavlja odgovore na upite i zahtjeve, sjednice OV se nigdje ne prenose i ne emitiraju.

Kopirati
Drag cursor here to close