Utvrđen Prijedlog zakona

Sad će se znati koji je sindikat reprezentativan, a koji nije

Pravo zastupanja svojih članova pred poslodavcem imaju svi sindikati u skladu s pravilima o organiziranju i djelovanju sindikata.
Gospodarstvo / Posao | 01. 07. 2021. u 15:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH je utvrdila Prijedlog zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca. On uređuje kriterije, uvjete i postupak utvrđivanja reprezentativnosti i ovlaštenja reprezentativnog sindikata i udruženja poslodavaca u FBiH, te postupak preispitivanja utvrđene reprezentativnosti.

U postupku utvrđivanja reprezentativnosti mjerodavni su podaci o radnicima koji su zaposleni na osnovu ugovora o radu FBiH ili rješenja o postavljenju osobe koja nije državni službenik, državnog službenika, namještenika i policijskog službenika, kao i o poslodavcima registriranim na teritoriji FBiH.

Sindikati i udruženja poslodavaca, čija reprezentativnost nije utvrđena u skladu s ovim zakonom, imaju pravo na slobodno udruživanje i organiziranje, te sva druga prava i obveze koje nisu isključivo dana reprezentativnim sindikatima, odnosno udruženjima poslodavaca.

Pravo zastupanja svojih članova pred poslodavcem imaju svi sindikati u skladu s pravilima o organiziranju i djelovanju sindikata.

Utvrđeni su i uvjeti za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata. To se odnosi na opće uvjete da bi sindikat bio smatran reprezentativnim, zatim na reprezentativnost kod poslodavca, za područje ili oblast djelatnosti, za područje kantona, odnosno FBiH, a propisan je i način dokazivanja ispunjenosti ovih uvjeta.

Prijedlog zakona bit će upućen Parlamentu FBiH, koji će utvrditi konačan tekst, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close