Nema podrške

Svađa sindikata zbog minimalne plaće

Zajednički stav potpisnika Platforme je da je neprihvatljiva situacija u kojoj ne postoji minimalna plaća.
Vijesti / Politika | 22. 06. 2021. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i predstavnici granskih sindikata suglasni su kako je najava Selvedina Šatorovića, predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH o održavanju prosvjeda sa zahtjevom za povećanje minimalne plaće na 1.000 KM, zakašnjeli i populistički potez.

Kako ističu iz UPFBiH, predstavnici 18 granskih sindikata, uz podršku legitimnog predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Mevludina Bektića intenzivno rade s predstavnicima Vlade Federacije BiH da se kroz dijalog i suradnju postigne dogovor o minimalnoj plaći.

Zajednički stav potpisnika Platforme je da je neprihvatljiva situacija u kojoj ne postoji minimalna plaća.

Potpisivanjem Platforme poslana je jasna poruku predstavnicima vlasti u FBiH da sindikat i poslodavci imaju zajedničke interese te da će u ostvarenju istih jedinstveno nastupati prema izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a sve u cilju rasterećenja gospodarstva i stvaranje boljih uvjeta za radnike u FBiH.

Iz UPFBiH i sindikata su također iznenađeni odlukom Vlade i Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, da se Sindikatu da dozvola za organiziranje prosvjeda u trajanju od pet sati, čime će se otežati normalan život građana i otežati funkcioniranje sre3dišnjeg dijela Sarajeva.

Iz UPFBiH i sindikata pozivaju Šatorovića da se u svojstvu predsjednika Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH, aktivno uključi u razgovore poslodavaca i sindikata s Vladom FBiH o utvrđivanju minimalne plaće.

Zajednički rad i razgovori su jedini način da se dođe do kompromisnog rješenja koje će, uvažavajući konvencije Međunarodne organizacije rada o utvrđivanju najniže plaće, garantirati na jednoj strani potrebe radnika i njihovih obitelji, ali i ekonomske faktore, uključujući zahtjeve u vezi ekonomskog razvoja i nivoa produktivnosti.

Također je neprihvatljivim ocijenjeno postupanje parlamentarnih odbora u Parlamentu FBiH, koji raspravljaju o minimalnoj plaći bez uključivanja socijalnih partnera i Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH, što je protivno pozitivnim zakonskim propisima i međunarodnim konvencijama.

Kopirati
Drag cursor here to close