UPFBiH zahtijeva što hitnije formiranje

Blokirano stotine milijuna KM kapitala zbog nefunkcioniranja Komisije za vrijednosne papire

UPFBiH zahtijeva što hitnije formiranje Komisije za vrijednosne papire FBiH
Gospodarstvo / Posao | 08. 04. 2021. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine pridružuje se Zajedničkoj izjavi Delegacije Europske unije u BiH, Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, Veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva i Ureda visokog predstavnika (OHR), koji su od nadležnih federalnih institucija zatražili deblokadu rada Komisije za vrijednosne papire FBiH. Iz UPFBiH inzistiraju na hitnoj provedbi zakonskih procedura s ciljem imenovanja članova Komisije za vrijednosne papire FBiH.

Zbog nefunkcioniranja Komisije za vrijednosne papire FBiH duže od godinu dana gospodarstvo Federacije BiH trpi ogromne posljedice. Blokirano je stotine predmeta i stotine milijuna KM kapitala koji je u vrijeme pandemije COVID-19 prijeko potreban za održavanje proizvodnje, investiranje u nove tehnologije, očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta.

Posebno ističemo da je Komisija za vrijednosne papire najvažnija institucija na financijskom tržištu FBiH. Naglašavamo da Komisija već duže od godinu dana ne obavlja svoju primarnu i zakonom definiranu funkciju, a to je zaštita investitora i nadzor tržišta i sudionika na tržištu te nadzor emisije i prometa vrijednosnih papira, čime se riskira nastanak materijalne štete privredi, bankama, dioničkim društvima, dioničarima i investitorima.

U ovome trenutku oko 400 zahtjeva pravnih subjekata čekaju konačne odluke koje može donijeti samo Komisija za vrijednosne papire FBiH.

Zbog svega navedenog UPFBiH zahtijeva od nadležnih institucija da hitno provedu zakonom propisane procedure, kako bi Parlament FBiH imenovao članove Komisije za vrijednosne papire FBiH, kako bi Komisija hitno počela s radom i deblokirala procese koji koče razvoj privrede, investicijskog i tržišta kapitala u FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close