Od siječnja do rujna

Uhvaćeno 5.005 osoba u radu 'nacrno'

Pojačani inspekcijski nadzori vrše se na području svih deset kantona Federacije Bosne i Hercegovine u suradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove
Gospodarstvo / Posao | 29. 10. 2019. u 12:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna uprava za inspekcijske poslove započela je 14. listopada  vršenje drugog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora u 2019. godini s ciljem suzbijanja sive ekonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koji će trajati do kraja tekuće godine.

Pojačani inspekcijski nadzori vrše se na području svih deset kantona Federacije Bosne i Hercegovine u suradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, putem zajedničkih multidisciplinarnih timova koji kontroliraju zakonitost poslovanja gospodarskih subjekata u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, veterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike.

Specifičnost ovih aktivnosti, između ostalog, je i da se inspekcijski nadzori vrše u neradne dane i sate, odnosno tijekom vikenda i poslije redovnog radnog vremena. Fokus federalnih inspektora je, između ostalog, na provođenju Zakona o fiskalnim sustavima, Zakona o unutrašnjoj trgovini i drugih zakona koji se tiču trgovačko-ugostiteljske djelatnosti.

U periodu od 14. do 27. listopada, izvršeno je 899 inspekcijskih nadzora i 20 kontrolnih nadzora, sačinjeno 899 zapisnika, utvrđeno 547 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 547 prekršajnih naloga s ukupnim financijskim efektom u iznosu 765.960 KM. Također, utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 2.599.422 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, izrečeno je 77 upravnih mjera, od kojih se 32 odnose na mjere privremene zabrane rada (29 rješenja o zabrani rada fizičkom licu zbog neposjedovanja sanitarne knjižice, jedno rješenje o zabrani rada zbog neurednog vođenja trgovačke knjige, jedno rješenje o zabrani prometa nedeklarirane robe i jedno rješenje o zabrani rada zbog neispunjavanja minimalno tehničkih uvjeta). Od 318 kontroliranih gospodarskihsubjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, utvrđeno je da svi kontrolirani subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj, a 41 subjekat nadzora nije izdavao fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

Tijekom prvog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora koji je trajao od 18.3. do 21.7.2019. godine, izvršeno je 539 inspekcijskih nadzora i 100 kontrolnih nadzora, utvrđeno 3.230 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje prekršajnih naloga s ukupnim financijskim efektom u iznosu 519.453 KM. Od upravnih mjera, 175 se odnosi na mjere privremene zabrane rada (114 rješenja o zabrani rada fizičkom licu – nedostatak sanitarne knjižice, 42 rješenja o zabrani prometovanja sadnog materijala, četiri rješenja o zabrani rada ugostiteljskom objektu, tri rješenja o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova, jedno1 rješenje o zabrani prometa namirnicama, dva rješenja o zabrani rada trgovine, tri3 rješenja o zabrani rada ćumurane – žežnice, jedno1 rješenje o zabrani rada zbog neispunjavanja minimalno tehničkih uslova, jedno rješenje o zabrani prometovanja građevinskih proizvoda, tri rješenja o zabrani rada pilane – pečaćenje, jedno rješenje o isključenju autobusa iz prometa zbog tehničke neispravnosti.

Od 1.803 kontrolirana gospodarska subjekta u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, utvrđeno  je da četiri (4) subjekta nadzora ne posjeduju fiskalni uređaj, a 248 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

U razdoblju od siječnja do rujna 2019. godine, Federalna uprava za inspekcijske poslove je u suradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, prema do sad pribavljenim podacima, evidentirala 5.005 osoba zatečenih na radu „nacrno“.

Iz FUZIP-a podsjećaju javnost u FBiH da će drugi ciklus pojačanih inspekcijskih nadzora trajati do kraja tekuće godine, te ponovno pozivaju sve gospodarske subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmetom represivnih inspekcijskih mjera, odnosno financijskog sankcioniranja.

Apeliramo na građane da uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte FUZIP-a: na broj telefona 033 / 22 66 44, e-mailom [email protected] ili poštom na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close