Rekordna potrošnja

Ugljen će ove godine ići 'kao lud'

Visoke cijene plina nakon ruske invazije na Ukrajinu i posljedični prekidi u opskrbi naveli su neke zemlje da se ove godine okrenu relativno jeftinijem ugljenu.
Gospodarstvo / Posao | 16. 12. 2022. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Globalna potrošnja ugljena ove će godine biti najveća dosad, a ne pojačaju li se napori u prelasku na gospodarstva s niskom razinom ugljika na sličnim razinama ostat će i idućih nekoliko godina, objavila je u petak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Visoke cijene plina nakon ruske invazije na Ukrajinu i posljedični prekidi u opskrbi naveli su neke zemlje da se ove godine okrenu relativno jeftinijem ugljenu, javlja Hina.

Toplinski valovi i suše u nekim regijama također su povećali potražnju za električnom energijom i smanjili proizvodnju iz hidrocentrala, dok je proizvodnja iz nuklearki također bila vrlo slaba, posebice u Europi gdje je Francuska morala zatvoriti nuklearne reaktore radi održavanja.

Godišnje izvješće IEA-e za ovu godinu predviđa rast globalne upotrebe ugljena za 1,2 posto, iznad osam milijardi tona, razinu postignutu po prvi puta u jednoj godini. Prethodni rekord postavljen je 2013. godine.

Također procjenjuje da će potrošnja ugljena na toj razini ostati nepromijenjena do 2025. godine, jer pad potrošnje na razvijenim tržištima nadoknađuje stalna snažna potražnja u azijskim gospodarstvima u razvoju.

To znači da će ugljen i dalje biti daleko najveći pojedinačni izvor emisije ugljičnog dioksida u svjetskom energetskom sustavu.

Najveći rast potražnje za ugljenom očekuje se u Indiji, za sedam posto, a slijedi Europska unija s visokim 6-postotnim povećanjem, te Kina s rastom od 0,4 posto.

"Svijet je blizu vrhunca u korištenju fosilnih goriva, s ugljenom na putu da prvi od fosilnih energenata pada, ali još nismo tamo", rekao je Keisuke Sadamori, direktor za energetska tržišta i sigurnost IEA.

Potražnja za ugljenom u Europi poskočila je zbog sve većeg prelaska s plina na ugljen uslijed visokih cijena plina i nakon što je ruska opskrba smanjena na kapaljku.

No očekuje se da će do 2025. godine europska potražnja za ugljenom pasti ispod razine iz 2022., navodi se u izvješću.

Globalna proizvodnja električne energije iz ugljena trebala bi u ovoj godini porasti na novu rekordnu razinu od oko 10,3 teravatsati, dok se predviđa povećanje proizvodnje ugljena za 5,4 posto na oko 8,3 milijarde tona, također na rekordnu razinu.

Očekuje se da iduće godine proizvodnja dosegnuti vrhunac, ali bi do 2025. trebala pasti ispod razine iz 2022. godine.

Tri najveća proizvođača ugljena - Kina, Indija i Indonezija, redom će u ovoj godini postići rekordnu proizvodnju, ali unatoč visokim cijenama i ugodnim maržama za proizvođače ugljena, nema naznaka rasta ulaganja u izvozne projekte za ugljen.

Kopirati
Drag cursor here to close