Popularni smo

U ZHŽ žele raditi Indijci, Turci, Rusi, Talijani…

Dozvolu za rad na području ZHŽ-a dobila su i tri strana državljanina s višom stručnom spremom te 14 stranih sa srednjom stručnom spremom.
Gospodarstvo / Posao | 08. 06. 2020. u 09:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rad u Zapadnohercegovačkoj županiji i dalje je atraktivan strancima. Prema podacima Službe za zapošljavanje ZHŽ-a, tijekom prošle godine na području ove županije odobren je rad za četrdeset stranaca.

''Tijekom 2019. Odjel za posredovanje u zapošljavanju sukladno pravnoj regulativi, a na temelju Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, Zakona o strancima, Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu te Zakona o zapošljavanju stranaca, zaprimao je zahtjeve i vršio izradu prijedloga za izdavanje radnih dozvola stranim državljanima i osobama bez državljanstva. Tijekom 2019. podneseno je ukupno 40 zahtjeva za izdavanje radnih dozvola'',  navodi se u izvješću Službe za zapošljavanje za prošlu godinu.

Svi zahtjevi su riješeni. U spomenutom izvješću nadalje se navodi kako kvota koju je dodijelilo Ministarstvo civilnih poslova za 2019. nije prekoračena. Od navedenih 40 izdanih dozvola osam se odnosi na žene, dok je preostalih 32 izdano za muškarce. Zanimljivo je i kako su 15 zahtjeva za izdavanjem radne dozvole podnijeli stranci koji do sada nisu radili u BiH.

Dvadeset i pet podnesenih zahtjeva odnosilo se na produljenje postojećih dozvola za rad. Najviše zahtjeva za dozvolu za rad podnijeli su državljani Hrvatske, njih 20. Slijedi Srbija, čijih je šest državljana zatražilo dozvolu za rad u ZHŽ-u. Dozvolu su zatražile i po dvije osobe iz Kine i Crne Gore, po tri osobe iz Indije i Turske te po jedna iz Italije, Njemačke, Makedonije i Rusije.

Kada je riječ o stručnoj spremi, najviše dozvola zatražili su strani državljani s visokom stručnom spremom, njih 20. Dozvolu za rad na području ZHŽ-a dobila su i tri strana državljanina s višom stručnom spremom te 14 stranih sa srednjom stručnom spremom. Dozvola je dana i jednom visokokvalificiranom radniku koji je strani državljanin, kao i dvojici kvalificiranih, piše Večernji.

Kopirati
Drag cursor here to close