Nema odmora

U Hrvatskoj sve više umirovljenika radi

Broj umirovljenika koji povećavaju kućni budžet radom do polovine radnog vremena veći je iz godine u godinu, jer Vlada stalno širi krug onih koji mogu da rade bez gubitka mirovine.
Gospodarstvo / Posao | 28. 06. 2023. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje sve je više umirovljenika koji rade, pa je tako u svibnju polovinu radnog vremena radio 28.881 umirovljenik, što je 4.733, odnosno 21 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Ovi podaci otkrivaju da do polovine radnog vremena u Hrvatskoj radi više umirovljenika nego što radnika osiguranika u trima hrvatskim županijama - Ličko-senjska, Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska.

Broj umirovljenika koji povećavaju kućni budžet radom do polovine radnog vremena veći je iz godine u godinu, jer Vlada stalno širi krug onih koji mogu da rade bez gubitka mirovine.

Uz korisnike starosnih penzija to pravo 2019. godine su dobili i oni koji su otišli u prevremenu starosnu mirovinu, 2021. godine građani koji primaju obiteljsku mirovinu, a od početka prošle godine i vojnici i policajci, kao i veterani, piše portal zagrebačke N1 TV.

Prema istim podacima, u mirovini najviše rade oni koji su i najduže bili u aktivnom radnom odnosu.

Radno je angažirano 60 posto starosnih umirovljenika, 22 posto su korisnici prijevremene mirovine, oko četiri posto je korisnika obiteljskih umirovljenika, koje su u prosjeku najniže, što, kako se navodi, znači da isključivi motiv za rad nije samo siromaštvo.

Pored toga, među umirovljenicima koji i dalje rade je i 8,21 posto onih koji su bili zaposleni u vojsci, a najmanje je onih koji su mirovinu stekli kao veterani proteklog - 5,19 posto.

Najviše umirovljenika radi u Zagrebu, njih 7.788, što je gotovo 29 posto svih umirovljenika koji rade do polovine radnog vremena, dok u županijama koje izlaze na more, radi gotovo 10.500 umirovljenika, što je gotovo 40 posto svih svih umirovljenika koji rade.

Kopirati
Drag cursor here to close