Dobri uvjeti

U Hrvatskoj oko 10.000 sezonaca iz Srbije

Državljani Republike Srbije u Hrvatskoj mogu raditi na osnovu dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada.
Gospodarstvo / Posao | 25. 07. 2019. u 17:40

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskoj s važećom dozvolom za boravak i rad boravi 9.722 državljana Republike Srbije i oni uglavnom rade u građevinarstvu, dok su sezonci najviše angažirani u turizmu i ugostiteljstvu, prenosi u četvrtak Hina podatke objavljene na portalu „poslovi.infostud.com“, poznatom subotičkom portalu za zapošljavanje u Srbiji. 

"Kada govorimo o dozvolama za boravak i rad koje se izdaju na godinu dana, državljani Republike Srbije najviše su zaposleni u djelatnosti građevinarstvo, promet i veze, i to u zanimanjima: građevinski radnik, pomoćni građevinski radnik, bravar, tesar, monter, odnosno vozač autobusa i vozač teretnog vozila", priopćili su iz hrvatskoga MUP-a za taj portal. 

Godišnje kvote odnose se na više od stotinu zanimanja podijeljenih u 16 gospodarskih djelatnosti; gledano u brojkama, godišnje u Hrvatskoj može raditi 53.600 stranaca, od čega je skoro 20.000 slobodno ili u postupku. 

"Dakle, trenutačno u Hrvatskoj radi oko 23.000 stranaca, što znači da je gotovo svaki drugi iz Srbije!", navodi se u tekstu. 

"Iskustva sa strancima su dobra, nema tu neke razlike. Evo, recimo, Nemanja, dečko iz Srbije je kod nas već skoro dva mjeseca. Došao je kao pizzamajstor. Kako za sad stoje stvari, on može ostati i cijelu godinu kod nas u radnom odnosu", izjavio je Šime Jakovljević, ugostitelj iz Vodica. 

"Stavio sam oglas da tražim pizzamajstora i tako dođem do jednog dečka koji mi predloži Nemanju, koji sad radi kod mene. Dečko je mlad, neiskvaren i jedno od pitanja koje mi je postavio je bilo: 'Kakvi su odnosi između Hrvata i Srba kod nas'? Rekoh mu: "Dečko dragi, dok radiš, dok ne ističeš svoje - nitko te neće dirati, ali ne zaboravi tko si, što si i odakle si i ne stidi se toga", naveo je Jakovljević. 

Nemanja Pavlović je prihvatio poslao zbog jednostavne računice - plaća je dvostruko veća nego u Crnoj Gori. 

"Da nije dobro – ja bih prvim autobusom došao kući. Čuo sam razna iskustva i nije mi baš bilo svejedno, na prvu. Ali sam ipak odlučio da dođem i nakon dva mjeseca sam zadovoljan svim uvjetima – ljudima, kolegama, šefovima, gazdom, gazdaricom", kaže Nemanja. 

Problema zbog toga što je iz Srbije – nema. 

"Ama baš nikakvih problema nema. Svi su me prihvatili. Nije sad da idem po gradu i oblačim majice s natpisom 'Srbija', da se ja sad glupiram, nisam takav, ali gdje god da odem, u prodavaonicu, na plažu, u kafić, klub, tu u restoranu, s kolegama – nitko, ama baš nitko ništa nije rekao", dodaje on. 

Po podacima MUP-a Hrvatske, sezonci iz Srbije najviše su zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu, na sljedećim poslovima: pomoćni radnik u turizmu, konobar, kuhar i turistički animator, prenio je portal „poslovi.infostud.com“. 

Državljani Republike Srbije u Hrvatskoj mogu raditi na osnovu dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada. 

Za one koji posjeduju hrvatsku putovnicu ovo ne vrijedi, njih tretiraju kao domaće državljane, zaključuje se u reportaži pod naslovom „Hrvati traže još sezonaca iz Srbije, iako ih je tamo već 10.000“.

Kopirati
Drag cursor here to close