Neprijavljeni radnici

U FBiH od 2015. do 2019. godine evidentirano preko 17.000 radnika "na crno"

Prošla godina bila je rekordna po pitanju broja izvršenih inspekcijih nadzora.
Gospodarstvo / Posao | 22. 01. 2020. u 13:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je danas održana godišnja konferencija za medije Federalne uprave za inspekcijske poslove, povodom prezentacije rezultata rada za 2019. godinu na kojoj je poručeno da je prošle godine izvršeno više inspekcijskih nadzora nego godinu ranije, javlja Anadolija.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović je tom prilikom izjavio da je u razdoblju 2015. - 2019. broj izvršenih inspekcijih nadzora iznosio ukupno 716.669.

"Od toga se na unutarnju kontrolu odnosi 68.906, a na prekogranične kontrole preko 647 tisuća. Broj sačinjenih zapisnika je iznosio 58.848. Imali smo i 1.440 rješenja o privremenoj zabrani rada od čega 184 pečaćenja", kazao je Ajdinović.

Istaknuo je i kako je broj evidentiranih radnika "na crno" u istom razdoblju iznosio 17.827.

Visok iznos naplaćenih kazni

"Ukupni finacsijski efekti po osnovu prekršajnih naloga, naplaćenih taksi i drugih naknada iznosili su skoro 121 milijun KM. U razdoblju 2015 - 2019. je broj prijavljenih radilišta iznosio 2.427", rekao je Ajdinović.

Naglasio je da je prošla godina bila rekordna po pitanju broja izvršenih inspekcijih nadzora, podsjetivši da je 2018. izvršeno oko 147 tisuća inspekcijskih nadzora na prostoru Federacije BiH.

"U 2019. godini smo imali ukupno 157.031 izvršenih inspekcijskih nadzora, od čega na unutarnju kontrolu otpada skoro 19 tisuća, a na prekograničnu kontrolu oko 138 tisuća. Ukupni financijski efekti po pitanju naplate naknada i taksi iznosili su oko 23,3 milijuna KM, od čega se na iznos po osnovu prekršajnih naloga odnosi oko 8,4 milijuna KM. Također, vrijednost proizvoda privremeno stavljenih izvan prometa iznosi preko 947 tisuća KM, dok su prijavljena 434 radilišta, a broj evidentiranih raznika na crno je iznosio 2.596", kazao je Ajdinović.

Napomenuo je također kako je fokus njihovog rada prošle godine bio i na pojačanim inspekcijskim nadzorima.

Vršene i pojačane kontrole

"Federalna uprava za inspekcijske poslove, pored redovnih, vrši i pojačane inspekcijske nadzore, čiji je cilj suzbijanje sive ekonomije u svim sferama djelatnosti kao i sprječavanje drugih nezakonitosti koje utiču negativno na razvoj ekonomije i društvenih odnosa. Jedan od pristupa efikasnoj borbi protiv sive ekonomije u FBiH je i program pojačanih inspekcijskih nadzora, koji se provodi u suradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i u koordinaciji s Poreznom upravom FBiH koja nam ustupa podatke o registriranim gospodarkim subjektima i radnicima u Federaciji BiH", kazao je Ajdinović.

Dodao je i kako su federalni tržišni inspektori u nadzoru nad primjenom Zakona o zaštiti potrošača u 2019. godini izvršili 358 pregleda i izdali 508 prekršajnih naloga s finansijskim efektom od skoro 824 tisuće KM.

 

Naglasio je da se osim nadzora u oblasti trgovine, putem zajedničkih multidisciplinarnih timova kontrolira zakonitost poslovanja privrednih subjekata u oblastima turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, prometa itd.

Istakanuo je kako je i dalje potrebno vršiti kontinuirani inspekcijski nadzor na području svih županija u Federaciji BiH uz učešće mješovitih inspekcija te je pozvao da i sami građani daju svoj doprinos tako što će tražiti fiskalne račune i prijavljivati sve vrste nezakonitosti.

Prezentaciji rezultata rada Federalne uprave za inspekcijske poslove za 2019. godinu, osim direktora Ajdinovića, prisustvovali su i federalni inspektori.

Kopirati
Drag cursor here to close