Siva ekonomija u BiH

Tvorac ''Lafferove krivulje'' dolazi u BiH pričati sivoj ekonomiji

Arthur Laffer će gostovati na Univerzitetu u Sarajevu
Gospodarstvo / Posao | 26. 10. 2017. u 13:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za političku ekonomiju, profesor Arthur Laffer, dolazi po prvi put u Bosnu i Hercegovinu. U ponedjeljak, 30. listopada s početkom u 11 sati održat će predavanje o temi ''Siva ekonomija u Bosni i Hercegovini i njene implikacije na gospodarstvo'' za domaće ekonomske stručnjake, te profesore i studente Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Profesor Laffer, poznat je kao kreator ''Lafferove krivulje'', koncepta koji pokazuje što se događa kada vlada znatno poveća stopu poreza. Iako je namjera da se povećanjem porezne stope povećaju proračunski prihodi, u praksi pretjerano podizanja poreznog nameta postaje kontraproduktivno, pa dovodi do opadanja porezniih prihoda i prelijevanja kako sredstava, tako i radne snage na crno tržište. Na Lafferovoj krivulji postoji tzv. optimalna porezna stopa, ona koja povećava prihode vlade, ali i zaposlenost, produktivnost i proizvodnju.

"Izuzetno smo počastvovani posjetom profesora Laffera našem fakultetu. Ovo je za nas velika čast da upoznamo i čujemo jednog od najvećih ekonomskih eksperata u svijetu. Zahvalni smo da je profesor Laffer odabrao naš fakultet za ovo jedinstveno predavanje," rekao je profesor Kemal Kozarić, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Profesor Laffer, koga je magazin Time svrstao među najveće umove 20. vijeka je bio na čelu tima koji je kreirao ekonomsku politiku predsjednika Ronalda Reagana za oba njegova mandata (1981-1989). Bio je član Izvršnog odbora financija Reagan-Bush 1984. godine, kao i savjetnik premijerke Margareth Thatcher o fiskalnoj politici u Velikoj Britaniji tijekom 80-ih godina.

Profesor Laffer je diplomirao na Yale Univerzitetu (SAD), a doktorat stekao na Univerzitetu Stanford. Danas vodi kompanije ''Laffer Associates'' i ''Laffer Investments'', koje provode istraživanja i bave se menadžmentom investicija za državne institucije, penzione fondove, korporacije i fondacije širom svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close