Šverc

BiH izvozi najviše cigareta na crno tržište EU

Gospodarstvo / Flash | 07. 07. 2016. u 10:07 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekat SUN je godišnja studija koja istražuje nivo krivotvorene, neovlaštene proizvodnje i distribucije cigareta u 28 zemalja EU, kao i Švicarske i Norveške, i koju provode zajedno četiri najveća proizvođača cigareta – British American Tobacco plc, Imperial Tobacco Limited, JT International SA and Philip Morris International Management SA.

Na području Europske unije u prethodnoj godini ukupna količina ilegalnih cigareta je činila 9,8% od ukupne količine konzumiranih cigareta u 2015. godini, što predstavlja marginalan pad na 53 milijarde cigareta. Whites brendovi i dalje predstavljaju jednu trećinu nezakonitih cigareta u EU, dok je od ukupne količine 28% nelegalnih cigareta iz Bjelorusije.

Količina zaplijenjenih cigareta je povećana na više od 0,6 milijardi, te su zbog visoke razine šverca i nelegalne proizvodnje vlade zemalja oštećene za više od 11,3 milijarde na poreznim prihodima.

Prema izvještaju revizorske kompanije KPMG, koji je obuhvatio 28 zemalja EU, te Švicarsku i Norvešku, svaka je deseta konzumirana cigareta na tržištu Unije u 2015. bila legalno proizvedena u jednoj državi s namjerom ilegalnog izvoza u druge zemlje gdje se prodavala i distribuirala bez dozvole i plaćanja poreza, piše portal Poslovnisvijet.ba.

U novom izvještaju KPMG-a stoji da su 53 milijarde ilegalnih cigareta krivotvorene ili nelegalno proizvedene prethodne godine u Europskoj uniji, što premašuje legalno tržište cigareta Španjolske. Svaka deseta cigareta proizvedena na ovaj način koštala je vladu EU do 11,3 milijarde eura zbog neplaćanja poreza. Iako ilegalno tržište cigareta čini 10% ukupne potrošnje, u Europskoj je uniji ovaj iznos smanjen u odnosu na 2014. godinu kao rezultat nekoliko faktora uključujući i povećanu aktivnost u borbi protiv ilegalne trgovine i boljih ekonomskih uslova.

Identificiran je trend sve većeg broja krivotvorenih cigareta u odnosu na prethodne godine. Illicit Whites čini više od trećine svih ilegalnih cigareta, a u 28% slučajeva su pakirane u kutije s oznakama na bjeloruskom jeziku, odnosno predstavljaju lokalne brendove bjeloruskih duhanskih industrija: poput Festa, American Legenda, Jin Linga, NZ-a, Minskama koji su švercani na tržište EU.

Stroge kontrole u kombinaciji sa vladinim mjerama rezultirale su padom za oko 20% u nelegalnim tokovima cigareta koje su porijeklom iz Europske unije. To znači da je 88% ilegalnih cigareta prošvercano iz zemalja izvan Europske unije. Od 43% ukupne količine krivotvorenih i prošvercanih cigareta u Austriju se iz BiH izveze 0,11 milijardi cigareta.

Više od polovice šverca u EU potječe iz Bosne i Hercegovine i Srbije koje su izvan EU, i koje imaju mnogo niže minimalne trošarine s prosječnom razlikom u cijeni između Austrije i Srbije od 2,85 eura u 2015. godini. Ovo objašnjava i priliv cigareta iz tih zemalja, s obzirom na ograničenje od dva paketa kada se prelazi granica između EU i zemlje koja nije članica EU. Iz BiH je oko 55% ukupnog šverca u Hrvatsku. Priliv nelegalnih cigareta se smanjio za više od 50%, što je posljedica povećane granične sigurnosti tokom migrantske krize. 43% šverca u Sloveniju je iz BiH u kojoj je prosječna cijena cigareta za 44% jeftinija nego u Sloveniji. Više od 50% šverca u Hrvatsku je iz Bosne i Hercegovine, a carinski propisi određuju da se preko granice može prenijeti 40 kutija po putovanju.

Bosna i Hercegovina se nalazi na trinaestom mjestu u svijetu po konzumiranju duhana čime je zemlja, uz šverc cigaretama i rezanim duhanom, dostigla katastrofalne razmjere. Ilegalna trgovina duhanom u BiH je sve raširenija pa tvornice duhanskih proizvoda u zemlji iz godine u godinu bilježe sve manji otkup duhana. Brojni kupci se odlučuju na pribavljanje takvog duhana jer je on još uvijek znatno jeftiniji od gotovih duhanskih proizvoda u maloprodaji. Zbog potrošnje rezanog duhana i nelegalnog izvoza cigareta na koji nije plaćen porez državni proračun naše zemlje gubi višemilijunske iznose.

Kopirati
Drag cursor here to close