Pozicija za stranku u Banja Luci

Treba na direktorsku stolicu - Tegeltija će biti ministar samo nekoliko mjeseci

Dodik namjerava čuvati Tegeltiju u Vijeću ministara BiH sve do trenutka kada bude potrebno imenovati novog direktora Uprave za neizravno oporezivanje, piše Klix.ba.
Gospodarstvo / Posao | 26. 01. 2023. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zoran Tegeltija je jučer imenovan za ministra financija BiH, ali za nekoliko mjeseci bi mogao dati ostavku na tu funkciju, saznaje Klix.ba.

Naime, prema neslužbenim informacijama, SNSD i HDZ su postigli dogovor da pozicija direktora Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) pripadne stranci sa sjedištem u Banja Luci.

U rukovodstvu SNSD-a već vide Tegeltiju, bivšeg ministra financija RS-a i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, kao budućeg direktora UNO i čovjeka koji će zamijeniti Miru Džakulu (HDZ) koji već dva mandata vlada ovom krucijalnom državnom institucijom. Džakuli je, podsjetimo, istekao mandat i novoformirano Vijeće ministara BiH treba novo ime.

Dodik namjerava čuvati Tegeltiju u Vijeću ministara BiH sve do trenutka kada bude potrebno imenovati novog direktora Uprave za neizravno oporezivanje, navodi klix.

Plan je da nakon Tegeltijine ostavke u njegovu fotelju ministra financija BiH zasjedne kadar SNSD-a i to će najvjerojatnije biti neko s područja istoka entiteta RS, točnije iz Istočnog Sarajeva.

Tako bi lider SNSD-a smirio gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubišu Ćosića i njegovu svitu koji su početkom ove sedmice javno govorili o nezadovoljstvu određenim kadrovskim rješenjima. Ipak, nakon sastanka u Banjoj Luci (utorak), odlučili su podržati Vijeće ministara BiH.

Za ovaj potez bi trebali dobiti mjesto ministra financija BiH ili eventualno čelnu funkciju neke državne agencije. Opcija je i da upravo Ljubiša Ćosić bude kandidiran kao zamjena za Tegeltiju što znači da bi Istočno Sarajevo trebalo novog gradonačelnika.

Tegeltija je jučer potvrđen i kao zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto.

Kopirati
Drag cursor here to close