Zanati su cijenjeni

Svijetla budućnost pred stolarima u Ljubuškom

Srednja strukovna škola “Ruđer Bošković” iz Ljubuškog otvara smjerove za koje se pokazalo da budućnosti ima.
Gospodarstvo / Posao | 11. 10. 2021. u 12:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Duži niz godina deficitarni su brojni zanati. Kako bi odgovorili potrebama tržišta rada, ali i sačuvali od zaborava zanate kojima prijeti izumiranje, Srednja strukovna škola “Ruđer Bošković” iz Ljubuškog otvara smjerove za koje se pokazalo da budućnosti ima.

Jedno od njih je i stolar.

U učionici praktične nastave u Srednjoj strukovnoj školi “Ruđer Bošković” u Ljubuškom nikada nije dosadno. U to se već prvoga dana uvjere nove učenici.

Posjetili smo buduće stolare i uvjerili se da nisu slučajno odabrali ovo zanimanje, navode u prilogu BHRT-a.

Moj brat je isto upisao za stolara, on je sada drugi razred i svidjelo mi se to pošto je ovaj predmet jako zanimljiv, ima puno strojeva, može se jako puno naučiti oko toga, a volim jednostavno raditi s ručnim strojevima. Od malih nogu sam to volio i još volim, ističe učenik prvog razreda Vlado Bokšić.

Želja i volja su neupitne kod ovih mladića. Zato s radošću prave klupe i drugi namještaj koji krase školu i njeno dvorište.

Kad oni vide da oni to mogu – ispilati, sastaviti pod kutom, uraditi neke stvari koje prije nisu zamišljali da mogu uraditi, i onda budu zadovoljni i još pored toga dobiju ocjenu, a druga i treća godina kad idu u tvrtku, oni dobiju naknadu za rad. Znači, imaju satnicu 2 KM, topli obrok i prijevoz, kazao je Ivan Brekalo, profesor praktične nastave u SSŠ “Ruđer Bošković”, Ljubuški.

Oni u svoje slobodno vrijeme odrade nekakav posao, neke proizvode gdje svoje talente pokušavaju, iskušavaju. Naši lokalni poduzetnici su to prepoznali i oni ih traže, kazala je ravnateljica SSŠ “Ruđer Bošković” Mila Primorac.

A, lokalni poduzetnici kroz Drvni klaster umnogome pomaže i školi i budućim stolarima. Opremili su školsku radionicu, a učenici obilaze tvrtke prikupljajući znanje za budući rad.

Jer svaka tvrtka nema isti stroj i nema isti sistem rada pa ih spremamo tako da mogu biti spremni za sve što ih čeka u životu, dodao je profesor Ivan Brekalo.

Vrlo rado bih volio raditi kao stolar jer to nije dosadno i može se mnogo toga naučiti i vrlo lako se može naći posao poslije škole. Stolari su jako traženi, smatra Vlado Bokšić.

A, Antonijo već ima zamisao što želi, kad izuči zanat, napraviti…

Kopirati
Drag cursor here to close