Kako to?

Strane kompanije i dalje najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj

Presudni razlog atraktivnosti poslodavca prvog izbora, kao i prošle godine, su harmonični odnosi na radnom mjestu koje je ocjenom 5 ocijenilo više od trećine ispitanika (38%).
Gospodarstvo / Posao | 15. 06. 2020. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Tvrtka 'dm-drogerie markt d.o.o.' već duže od desetljeća nema konkurencije među najpoželjnijim poslodavcima 

Istraživanje provedeno tijekom 2019. i 2020. godine u Hrvatskoj, u kojem je sudjelovalo gotovo 20.000 ispitanika, pokazuje da nema promjene na vrhu liste najpoželjnijih poslodavaca.

Prvo mjesto već 11 godina za redom zauzela je tvrtka dm-drogerie markt d.o.o. s 13,57% bodova.

Na drugo mjesto popeo se MÜLLER TRGOVINA ZAGREB d.o.o. s 3,91% bod, ispred LIDL-a d.o.o. koji je ove godine na trećem mjestu s 3,89% boda,. Rimac Automobili d.o.o. su i ove godine na četvrtom mjestu s 3,70% bodova, piše Poslovni.hr.

Značajniji napredak u odnosu na prošlu godinu ostvarila je tvrtka KAUFLAND HRVATSKA komanditno društvo za trgovinu koja je s dvadesetog mjesta prošle godine, došla na 13. mjesto.

Ove godine su se po prvi puta među 20 najatraktivnijih poslodavaca našli INFOBIP d.o.o. za informatičke usluge, koji je odmah skočio na 11. mjesto te Zagrebački Holding na dvadesetoj poziciji.

Plaća nije presudan faktor

Presudni razlog atraktivnosti poslodavca prvog izbora, kao i prošle godine, su harmonični odnosi na radnom mjestu koje je ocjenom 5 ocijenilo više od trećine ispitanika (38%).

Sigurnost radnog mjesta nalazi se na drugom mjestu (za 35% ispitanika je sigurnost radnog mjesta presudan razlog atraktivnosti). Na trećem mjestu nalazi se socijalna odgovornost poslodavca (32%).

Najmanje je ispitanika, kao i prošle godine, kao presudni faktor atraktivnosti navelo priliku za hijerarhijsko napredovanje, njih svega 19%, ispred kojeg je i ove godine image tvrtke u poslovnom svijetu (27%).

Unatoč uvriježenom mišljenju da je visina plaća glavni razlog atraktivnosti nekog poslodavca, s poslodavcima prvog izbora to nije slučaj. Naime, visina plaća i ostale materijalne beneficije presudan su faktor atraktivnosti za 27% ispitanika čim se taj razlog nalazi tek na šestom mjestu faktora atraktivnosti.

Ispitanicima kojima je dm-drogerie markt d.o.o. poslodavac prvog izbora, kao presudan faktor atraktivnosti tog poslodavca ističu visinu plaće i ostale materijalne beneficije. MÜLLER trgovina ZAGREB d.o.o. je atraktivan poslodavac najviše zbog harmoničnih odnosa na radnom mjestu te sigurnosti radnog mjesta, dok je LIDL HRVATSKA d.o.o. poželjan poslodavac prvenstveno zbog sigurnosti radnog mjesta. 

Foto: Poslovni.hr / Najpoželjniji poslodavci u Republici Hrvatskoj

Muškarci i žene suglasni

I muškarcima i ženama je najatraktivnija tvrtka dm-drogerie markt d.o.o. s razlikom da je upravo ta tvrtka nešto atraktivnija ženama (16,6%) nego muškarcima (7,6%).

Ako nastavimo usporedbu atraktivnosti tvrtki ovisno o spolu ispitanika, doznajemo da se ženama je na drugom mjestu MÜLLER trgovina Zagreb d.o.o., koja se muškarcima nalazi tek na sedmom mjestu. Na drugom mjestu liste najpoželjnijih tvrtki prema odabiru muškaraca nalazi se kompanija Rimac Automobili d.o.o., a na trećem LIDL d.o.o.

Neovisno o stupnju obrazovanja ispitanika, tvrtka dm-drogerie markt je najpoželjniji poslodavac. No, ako krenemo dalje niz listu, primjećujemo da postoje razlike u rangiranju poslodavaca ovisno o stupnju obrazovanja sudionika istraživanja.

Tako su ispitanici sa srednjom stručnom spremom na drugo mjesto svoje liste stavili Muller d.o.o., a na treće LIDL d.o.o. Na drugo mjestu liste kreirane od strane osoba s visokom i srednjom stručnom spremom pozicionirala se tvrtka Rimac Automobili d.o.o.

Gledajući prema radnom statusu, dm-drogerie markt je poslodavac prvog izbora za sve skupine ispitanika. Drugo mjesto među zaposlenima te onima koji se još školuju na zauzima Rimac Automobili, dok nezaposleni ispitanici na drugo mjesto većinom biraju LIDL d.o.o.

Među ispitanicima svih dobnih skupina gotovo da i nema razlike u pogledu poslodavca prvog, drugog i trećeg izbora. Na prvom mjestu svima se nalazi dm-drogerie markt. Najmlađim ispitanicima na drugom je mjestu Rimac Automobili, dok je ispitanicima ostalih dobnih skupina na drugom mjestu Müller trgovina Zagreb. Sve dobre skupine su na treće mjesto stavile LIDL.

I kada je u pitanju regija iz koje dolaze ispitanici, dm-drogerie markt i dalje drži tron, a nema niti većih odstupanja u preostala dva najatraktivnija poslodavca, LIDL i MÜLLER, osim u Istri i Kvarneru gdje je na drugo mjesto skočio Valamar.

Trenutno kod svog poslodavca prvog izbora radi 21% ispitanika

Svega 14% ispitanika koji su izjavili da rade kod svog poslodavca prvog izbora često razmišlja o promjeni poslodavca, dok ih čak 43% uopće ne razmišlja o promjeni.

Za razliku od njih 61% ispitanika koji ne rade kod svog poslodavca prvog izbora često razmišlja o promjeni poslodavca, dok ih svega 4% uopće ne razmišlja o promjeni.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close