Prvi službeni sastanak

Štrajk zdravstva u jeku dok se ne potpiše ugovor - Vlada obećala riješiti agoniju za 20 dana

Održan je prvi sastanak dva pregovaračka tima Vlade i sindikata zdravstvenih radnika u HNŽ-u.
Gospodarstvo / Posao | 03. 11. 2023. u 13:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ništa mi konkretno danas nismo ni dogovorili ni usuglasili niti imamo ikakvu konkretnu ponudu Vlade prema nama nakon, nažalost, šest mjeseci. Ono što moramo reći je da će se štrajk nastaviti do onog trenutka dok se ne potpiše kolektivni ugovor'', rekao je Ivica Anić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar.

Anić je ovo izjavio nakon završetka prvog službenog sastanka njhovog pregovaračkog tima s predsjednikom Vlade ministra financija i članova Pregovaračkog tima Vlade.

"Ono što jer Vlada dobila je to da smo dobili protokol o vođenju pregovaranja, međutim mi ističemo da su pregovori propali već prije par mjeseci. No, usuglasili smo da ćemo već u ponedjeljak dostaviti Vladi na njihov odgovor i njihov prijedlog. Pokušat ćemo dogovoriti neku vrstu razgovora gdje ćemo približiti naše stavove da bi došli do rješenja, odnosno potpisivanja kolektivnog ugovora'', rekao je Anić.

20 dana za rješavanje agonije

''Hercegovačko-neretvanska županija ima oko 10 posto ukupnoga stanovništva u FBiH, a u našem zdravstvenom sustavu radi čak više od 20 posto zdravstvenih djelatnika zaposlenih u zdravstvu Federacije. Konačno je vrijeme da se jasno i glasno progovori o fundamentalnim problemima koji su se nagomilali u ovom resoru. Vrijeme je da poslodavci, osnivači i svi ključni dionici zdravstvenog sustava preuzmu svoj dio odgovornosti. Izostankom racionalizma pri ovakvom načinu zapošljavanja kroz godine urušava se zdravstveni sustav, a ugrožava i održivost cijele Županije, što mi u Vladi ne ćemo dopustiti'', poručio predsjednik Vlade Nevenko Herceg nakon sastanka.

Foto: Bljesak.info / Ivica Anić

Ivica Anić je ponovio riječi člana pregovarčkog tima Vlade Toni Vujica i premijera Vlade ističuči kako su se obvezali da će u roku 20 dana riješiti agoniju zdravstvenih radnika i potpisati kolktivni ugovor, te da će dati ponudu koja će biti zadovoljavajuća za Sindikat.

"Generalni štrajk se prekida na dan kada potpišemo kolektivni ugovor. Sve do tada, generalni štrajk je u punom tijeku. Mi ćemo ga provoditi, naši štrajkački odbori u svim ustanovama ga provode i nadgledaju te prate sporazum", poručio je Anić.

Bez konkretne ponude

Dalibor Vuković, član pregovaračkog tima, još jednom je ponovio kako Sindikat zdravstvenih radnika nije dobio konkretnu ponudu od Vlade.

''Izražena je njihova spremnost da se nešto radi oko toga u vrlo kratkom roku dogovorimo i potpišemo kolektivni ugovor. Međutim, u ovom trenutku Sindikat izjavljuje: 'Štrajk se nastavlja!'. Nikakvu konkretnu ponudu još nismo dobili, vidjet ćemo kako će se Vlada ponašati. Mi ćemo dolaziti odgovorno ispred naših članova Sindikata ovdje na razgovore koji će se vrštiti u Vladi nadalje. Konkretno, više je bilo riječi o tome kako su gubitaši naše zdravstvene ustanove nego o tome da je bio neki konkretan prijedlog'', rekao je Vuković.

Pozvao je još jednom premijera i Vladu HNŽ da odmah ponude u najkraćem roku svoju ponudu i da Sindikat zdravstvenih radnika nakon toga potpiše kolektivni ugovor i obustavi štrajk.

"Svim našim građanima i stanovnicima poručujemo da se strpe. Žao nam je što ovo traje i jedan dan, žao nam je što uopće traje ovaj štrajk, ali mi moramo ustrajati dok se ne potpiše kolektivni ugovor", rekao je Vuković.

Predsjednik Vlade Nevenko Herceg istaknuo je kako se kontinuirano svijedoči kako Vlada iznimno poštuje i uvažava socijalni dijalog i socijalne partnere.

I ostali trebaju preuzeti odgovornost

''To najbolje oslikava činjenica da smo dosad potpisali ukupno šesnaest kolektivnih ugovora. Na tomu tragu iskazujemo pripravnost da i kada su u pitanju zahtjevi sindikata zdravstvenih djelatnika damo puni doprinos iznalaženju trajnih i održivih rješenja u skladu s fiskalnim kapacitetom HNŽ-a. Konkretno, jasno poručujemo da smo spremni preuzeti naš dio obveza. No, da bismo mogli odgovoriti zahtjevima zdravstvenih djelatnika koji u početnom traženju dosežu 56 milijuna KM dodatnih proračunskih sredstava kroz dvije godine, nužno je da i drugi čimbenici u zdravstvenom sustavu HNŽ-a u punini preuzmu svoj dio odgovornosti'', istaknuo je Herceg.

Tu je posebno istaknuo ZZO-u HNŽ-a, gradove i općine u HNŽ-u, menadžmentima zdravstvenih ustanova, susjednim županijama i, naravno, Vladi FBiH koji imaju jednake financijske mogućnosti kao i HNŽ.

''Napominjem da je ova županija na sebe preuzela i kredite za izgradnju Klinike za dječje bolesti i opremanje svih triju bolnica u ukupnomu iznosu od 45 milijuna KM, nabavu raznovrsne opreme i vozila za domove zdravlja, obnovu i uređenje niza zdravstvenih ustanova, kao i niz drugih obveza, a to nije morala''rekao je Herceg, dodavši i to kako svi žele, i zbog zdravstvenih djelatnika i misleći na pacijente, ali i na ukupnu stabilnost društva, što žurnije izići iz ove situacije.

''Načinom na koji upravljamo javnim financijama HNŽ-a kroz proteklih osam godina stvorili smo preduvjete da danas možemo planirati i ispratiti svoj dio obveza i prema zdravstvenim djelatnicima. Razumijemo njihova sindikalna traženja i suosjećamo s njihovim položajem koji traži poboljšanje. Da budem jasan, mi smo neupitno za povećanje plaća zdravstvenim djelatnicima! Ali, zaista se mora prihvatiti činjenicu da je HNŽ samo jedan od više čimbenika u zdravstvenomu sustavu ove županije'', izjavio je ministar financija Vlade Adnan Faladžić

Rekao je da će Vlada, kroz Izmjene i dopune Proračuna za 2023. te kroz Prijedlog proračuna za 2024. godinu, ispratiti svoj dio obveza kroz korektno postignuti, realno održivi dogovor svih poslodavaca i sindikalnih partnera.

Foto: Bljesak.info / Nevenko Herceg

Jedan granski kolektivni ugovor

''To uopće nije sporno, ali i s ovoga mjesta javno ponavljam poziv svim dionicima zdravstvenoga sustava HNŽ-a, osnivačima i poslodavcima naših zdravstvenih ustanova, da preuzmu odgovornost za koju imaju i zakonsku i moralnu obvezu'', izjavio je ministar Faladžić.

Herceg je na kraju poručio kako je vrijeme da se u HNŽ-u napravi jedan granski kolektivni ugovor koji će obuhvatiti svih 5000 zaposlenih u zdravstvu Županije (liječnike, stomatologe, medicinsko i nemedicinsko osoblje), a ne da u županiji imamo dva sindikata, dvostruke pregovore i dva kolektivna ugovora u istoj grani, što je u konačnici i protivno zakonu.

Kopirati
Drag cursor here to close