Otkazi ili?

Što zaposlenici Twittera mogu očekivati od Muska?

Prošli su dani otkako je vodstvo Twittera bilo što podijelilo sa zaposlenicima, a nakon izvješća tijekom vikenda da je prodaja neizbježna, zaposlenici su tražili odgovore.
Gospodarstvo / Posao | 26. 04. 2022. u 16:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvih nekoliko sati u ponedjeljak ujutro nitko od šefova nije došao. Radovi su gotovo stali, rekli su zaposlenici novinaru The Vergea, Caseyju Nwetonu. Bilo je poput učionice u kojoj učitelj kasni, a učenici pokušavaju samostalno upravljati, rekao je jedan od zaposlenika. Pravi pakao, dodao je drugi.

Jedan od zaposlenika dobrodušno je upitao osjeća li itko uzbuđenje zbog mogućnosti rada za Muska, no izazvao je desetke odgovora, od kojih su mnogi bili prilično ružni.

Zatim, neposredno prije zatvaranja tržišta, stigla je vijest: odbor je prihvatio Muskovu ponudu da preuzme tvrtku u privatno vlasništvo za 44 milijarde dolara, ili 54,20 dolara po dionici. Ono što je prije tri tjedna počelo kao "pasivna investicija" završit će s Muskom na čelu Twittera.

Nakon objave, raspoloženje na javnim Slack kanalima ostalo je uglavnom u tonu zabrinutosti i negativnosti, piše Newton, prenoseći razmišljanja zaposlenika, javlja Zimo.

Bio sam pomalo iznenađen koliko se ljudi činilo da odustaju, povjerio mu se jedan od zaposlenika. To je velika nevolja, dodao je.

No u razgovorima jedan na jedan, odgovori su bili umjereniji. Neki zaposlenici s kojima je Newton razgovarao otvoreni su za ideju da privatni Twitter koji vodi Musk ima veće šanse za poboljšanje usluge nego što bi to bilo javno poduzeće koje je dužno svojim dioničarima. Sviđa im se činjenica da želi eliminirati štetne botove i unijeti više jasnoće u način rada algoritama za preporuke.

U isto vrijeme, mnogi zaposlenici Twittera dobivaju polovicu ili više svoje naknade od dionica. Na zajedničkom sastanku u ponedjeljak poslijepodne zaposlenicima je rečeno neće dobiti udio u kapitalu nakon što tvrtka postane privatna. Kao rezultat toga, jedan zaposlenik je rekao Newtonu da se sad grupni razgovori vode da vide ima li rad na Twitteru prije svega ekonomskog smisla.

Očekuje se da će za sklapanje ugovora trebati oko šest mjeseci. Tada se čini izglednim da će izvršni direktor Parag Agrawal napustiti tvrtku, iako to nije rekao kad se obraćao zaposlenicima nakon vijesti o Muskovom preuzimanju Twittera. Agrawal je rekao da neće biti otpuštanja u bliskoj budućnosti, iako nije želio komentirati hoće li doći do zamrzavanja zapošljavanja.

U međuvremenu, zapošljavanje će biti teže. Čini se da postoji barem neka vjerojatnost da će tvrtka doživjeti značajan pad, osobito u vodećim redovima i u "zdravstvenim" timovima koji rade na borbi protiv uznemiravanja i zlostavljanja, piše Newton. S druge strane, izvješće o zaradi tvrtke u četvrtak više nema potencijala za utjecaj na daljnji pad svojih dionica.

Osim toga, kao i sa svime što je vezano uz priču o Twitteru i Musku tijekom prošlog mjeseca, kako će se stvari dalje razvijati iznimno je teško predvidjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close