Poruke iz druge galaksije

Dok radnici 1. svibanj dočekuju u štrajku, političari šalju čestitke

Dok radnici prosvjeduju, političari šalju čestitke
Gospodarstvo / Posao | 01. 05. 2021. u 10:33 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uslovi života u pandemiji i dodatno pogoršana financijska situacija su ove godine natjerali radnike da Prvi svibanj dočekaju u prosvjedima, u međuvremenu političari šalju ohrabrujuće poruke iz 'druge galaksije'.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svim građanima, radnicima i sindikatima Međunarodni praznik rada, istakavši da sve institucije treba da budu maksimalno posvećeni zaštiti radničkih prava i unapređenju položaja svih radnika.

Ponos u RS-u

''Svi zajedno moramo da radimo u interesu radnika i njihovih prava. Smanjenje nezaposlenosti, otvaranje poduzeća i novih radnih mjesta, sprečavanje odlaska mladih moraju da budu osnovni zadaci svih institucija'', istaknuo je Dodik u čestitki.

Kaže da je ponosan zbog činjenice da je Republika Srpska uspjela da zaštiti radnike i njihova prava, te osigurati skoro povećanje plaća i u ovim teškim i izazovnim vremenima kada se cijeli svijet suočava s pandemijom i njenim posljedica po ekonomiju, priopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

''Naš zadatak i u predstojećem periodu bit će da sačuvamo postojeća radna mjesta i otvaramo nova, da zapošljavamo mlade ljude, stručnjake. Ne smijemo stati u borbi protiv pandemije i posljedica koje ona nosi, već moramo nastaviti dalje jedinstveni i jaki'', naglasio je Dodik.

Naveo da je ''vlast u Republici Srpskoj pokazala da je sposobna da pomogne i u ovim teškim vremenima, a tako će biti i dalje''.

''Želim svima sretan Prvi maj, profesionalni uspjeh i ličnu sreću, i da predstojeće praznike proslavite u krugu najbližih da bi sačuvali svoje i zdravlje svojih najbližih'', naglasio je Dodik.

BiH se mora posvetiti reformama

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović čestitao je Međunarodni praznik rada svim radnicima u Bosni i Hercegovini te naglasio historijsku simboliku toga datuma.

''Taj datum nas podsjeća na višegeneracijsku borbu radnika, zahvaljujući kojoj su izborena temeljna radnička prava i zacrtani ideali kojima i suvremena društva moraju težiti. Ta borba neće biti okončana sve dok u potpunosti ne bude zaštićeno pravo svih ljudi da žive dostojanstvo na osnovu svoga rada.

Zadaća svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini jeste da se posvete reformama i socijalno-ekonomskom dijalogu da bi se, u ovom teškom vremenu pandemije virusa korona, sačuvala, obnavljala i kreirala nova radna mjesta te da bi se što više ublažile posljedice krize na status, uvjete i primanja radnika prije svega u realnom sektoru, koji je temelj održivosti i napretka svakog društva'', naglasio je Džaferović u prvomajskoj čestitki, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Radnici žele da se njihova prava poštuju

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je čestitku povodom Međunarodnog praznika rada uz želju da se u budućem djelovanju svih političkih aktera na svim razinama vlasti, naprave pozitivne promjene i poboljša status radnika.

''Cilj svakog posla, rada je produktivno djelovanje koje vodi ka određenom postignuću. Radnici teže ka tome, kako bi se osjećali korisno u kolektivu i doprinijeli razvoju na lokalnom i globalnom nivou, ali jednako žele da se poštuju njihova osnovna radnička prava'', napisao je Komšić.

No, kako je dodao, radnici često osjećaju nesigurnost u radu koji obavljaju zbog čega ima je potrebna zaštita bh. institucija koje im to moraju, kaže Komšić, omogućiti.

''Omogućiti radnicima dostojanstven rad naša je dužnost. Sindikalne organizacije i udruženja radnika imaju, također, obavezu da zastupaju interese radnika, a ne poslodavaca ili vladajućih političkih elita. Uz želju za dobro zdravlje i perspektivan rad u budućnosti, svim građanima BiH želim sretan Prvi maj, Međunarodni praznik rada'', naveo je Komšić u čestitki, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Posebne okolnosti

U povodu Međunarodnog praznika rada predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara istaknuo je kako se i ove godine taj praznik obilježava u posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa koja je nanijela štetu gospodarstvu i prouzrokovala značajan gubitak radnih mjesta, ne samo u Federaciji BiH i BiH, već i u zemljama diljem svijeta.

"Donošenjem određenih zakonskih rješenja, mjera i propisa, federalne institucije vlasti nastojale su ublažiti negativne ekonomske posljedice, omogućiti funkcioniranje gospodarstva, a samim tim, i sačuvati što veći broj radnih mjesta. U razdoblju koje je pred nama, neophodno je uložiti dodatne napore i potaknuti gospodarski rast, stvoriti pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta, kao i za ostvarivanje europskih standarda u oblasti rada i radnih odnosa", kazao je predsjednik Federacije BiH.

Poručio je kako je uvjeren da se, unatoč teškom vremenu u kojem se nalazimo, zajedničkim naporima može izgraditi društvo u kojem će svaki pojedinac imati jednake mogućnosti za rad, dostojan život od svog rada, socijalnu sigurnost i društvenu solidarnost.

Da svaki čovjek čestito i dostojanstveno živi od rada

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je poruku svim građanima Bosne i Hercegovine, povodom  Međunarodnog praznika rada.

''U vremenu kada je, zbog pandemije koronavirusa, izuzetno teška situacija s očuvanjem svakog radnog mjesta, želim da izrazim nadu da u narednom periodu dolazi vrijeme stabilizacije i suzbijanja virusa i da ćemo svi zajedno morati još više i bolje raditi na unaprjeđenju poslovnog ambijenta kako bismo osigurali da svaki čovjek čestito i dostojanstveno živi od svog rada.
Obilježavanjem ovog praznika mi se prisjećamo povijesne borbe radnika za dostojanstvo i prava čovjeka da svojim radom osigura egzistenciju sebi i svojoj obitelji. Želim da vjerujem da će brzo doći vrijeme kraja pandemije i ubrzane ekonomske obnove.


Želim vam da ovaj praznik provedete u zdravlju i miru sa svojim porodicama'', piše u poruci zamjenika predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Prioritet Vijeća ministara je provođenje reformi

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija čestitao je radnicima, sindikatima i građanima u Bosni i Hercegovini 1. Svibanj.

''U ime Vijeća ministara BiH i u svoje ime, čestitam svima Međunarodni praznik rada, koji i ove godine obilježavamo u vrijeme globalne pandemije uzrokovane virusom korona.

Više nego ikada danas je potrebno pokazati i pružati solidarnost, humanost i kolegijalnost, ali i ne zaboraviti simboliku praznika Prvog svibnja. Prioritet Vijeća ministara je provođenje reformi, u skladu s ustavnim nadležnostima, s ciljem unapređenja poslovnog ambijenta kako bismo sačuvali postojeća i omogućili otvaranje novih radnih mjesta. Nadam se da ćemo svi, u ovom teškom periodu pandemije, ostati privrženi razvoju socijalnog dijaloga kako bi što prije došlo do ekonomskog oporavka zemlje'', rekao je Tegeltija, pozivajući sve građane da se i u vrijeme praznika pridržavaju mjera nadležnih organa o zaštiti kako bismo se što prije vratili ekonomskim temama i stvorili uvjete da svaki radnik može dostojanstveno živjeti od svog rada.

Amandmani na zakon o stečaju za bolje sutra radnika

I potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović uputio je čestitku građanima:

''Amandmani na Zakon o stečaju, koje sam pripremao s kolegama iz Kluba zastupnika Demokratske fronte u Parlamentu FBiH, usvojeni su na prošloj sjednici Doma naroda, a nakon što je iste Zastupnički dom usvojio u siječnju.

Ovim amandmanima provedena je presuda Ustavnog suda FBiH, po mojoj ranije upućenoj apelaciji, kojom je u ožujku 2016. godine Zakon o stečaju proglašen neustavnim. Za prava i zaustavljanje pljačke radnika borim se tijekom cijelog svog mandata i ovo je još jedna zajednička pobjeda za bolje sutra svih radnika u Bosni i Hercegovini. Sretan 1. maj - Međunarodni praznik rada.“

Kopirati
Drag cursor here to close