Virus nezaposlenosti

Ima li razloga slaviti praznik rada u HBŽ-u?

Osim malog broja zaposlenih, veliki je ovdje problem i nepoštivanje radničkih prava, pogotovo u privatnom sektoru.
Gospodarstvo / Posao | 01. 05. 2020. u 21:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koronavirus je ispraznio ulice i izletišta, a jedan drugi virus, virus rata i divljeg kapitalizma mnoge kuće i proizvodne dvorane.

''Ne radim nigdje ni u šumariji, ni na benzinskoj, nigdje ne radim. Živim od starog željeza, skupljam i eto. Kuća mi je uništena, sve mi je uništeno'', kazao je Josip Jakić iz Glamoča, javlja BHRT.

Poput mnogih nezaposlenih, a takvih je u Hercegbosanskoj županiji poprilično veliki broj, nešto manje od devet tisuća, Josipu odavno nije ni do kakve proslave prvosvibanjskih praznika.

''Imali razloga slaviti Prvi maj? Vjerujem da ima. E sad što je kod nas velika nezaposlenost u županiji, kod nas je ono koliko je zaposlenih, toliko je nezaposlenih, da li je to dovoljan razlog da se nešto slavi, ne znam'', rekla je Vasilija Broćeta, ministrica rada HBŽ-a.

U Federaciji BiH trenutno je zaposleno oko 510 tisuća radnika. Hercegbosanska, Bosansko-podrinjska i Posavska županija imaju ih najmanje. Livanjska oko 11 tisuća, Bosansko-podrinjskom oko sedam tisuća i Posavska oko šest tisuća.

Video: Kako stanovnici Livna obilježavaju Međunarodni praznik rada?

Osim malog broja zaposlenih, veliki je ovdje problem i nepoštivanje radničkih prava, pogotovo u privatnom sektoru.

''Neisplaćivanje plaća, ne uplata poreza, doprinosa, nemogućnost odlaska u mirovinu, neisplata porodiljnih naknada, žene su posebno u ovom segmentu ugrožene, žene radnice'', kazala je Zulka Baljak iz Centra za građansku suradnju.

Postavlja se , naravno, ovdje i pitanje djelovanja sindikalnih organizacija. No, kako će u ovako uređenoj pravnoj državi djelovati pogotovo u HBŽ-u i Zapadnohercegovačkoj županiji kada takve organizacije u privatnom sektoru uopće ne postoje.

''U takvoj situaciji i vlast i poslodavci mogu raditi što god im padne na pamet i sad se to kod ove pandemije pokazalo da zaista mogu raditi s radnicima što god im padne na pamet. Mogu ih otpustiti kad god hoće'', rekla je Baljak.

Sve se svodi na poznatu: šuti i radi. U suprotnom kupi papire i idi u bijeli svijet, što mnogi, nažalost, i čine, javlja BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close