Trgovinska razmjena

Što smo uvozili, a što smo izvozili i kome

Statistika robne razmjene BiH sa inostranstvom od siječnja do kolovoza ove godine pokazuje da je izvoz za 35,8% viši nego prošle godine, a da je vrijednost uvoza veća za oko 40%.
Gospodarstvo / Posao | 30. 09. 2022. u 07:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od siječnja do kolovoza iz Bosne i Hercegovine je izvezeno proizvoda u vrijednosti od 11 milijardi i 889 milijuna KM, što je drastičan skok u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prema podacima statističara, najviše smo izvozili metale, a na popisu izvoznih proizvoda su čak i šeširi. Što smo uvozili, a što smo izvozili i kome?

Statistika robne razmjene BiH sa inostranstvom od siječnja do kolovoza ove godine pokazuje da je izvoz za 35,8% viši nego prošle godine, a da je vrijednost uvoza veća za oko 40%.

Slavica Marković iz Gospodarske komore Republike Srpske, kaže: "To govori da naša gospodarska društva usprkos teškoj situaciji, i u ovoj postcovid situaciji i novim ratnim sukobima, da naša gospodarska društva i dalje posluju dobro”.

Na pitanje što smo izvozili, a šta uvozili za ovih osam mjeseci, iz Vanjsko-trgovinske komore BiH odgovaraju:

"Električna energija, aluminij, sjedala za automobile, izolir žica i konstrukcije, tu su grede i daske, obuća i motorna vozila, s druge strane, najviše smo uvozili naftu, naftne derivate, aluminijum, automobile i druga motorna vozila”.

U vrhu liste izvoza našli su se i proizvodi drvne industrije.

Milenko Stevanović, direktor kompanije za proizvodnju montažnih kuća, ističe: "Naš rast je preko 40 i 50 posto do sada. Montažne kuće imaju status finalnog proizvoda, a naše drvne sortimente pretvaramo u finalni proizvod i kao finalni proizvod šaljemo širom svijeta”.

Izvezli smo drva, a uvezli hartiju, karton, pa čak i čačkalice. Među uvoznim proizvodima za ovih osam mjeseci našle su se i šibice i pirotehnički proizvodi vrijedni millijun i po maraka, konopci i kablovi vrijedni preko pet milijuna maraka, ali i kišobrani i suncobrani.

Mišljenja ekonomista su podijeljena. Dok jedni najavljuju da će inflacija nastaviti da galopira, drugi ističu da je veći izvoz razvojna šansa.

Aleksa Milojević, ekonomist, navodi: "U svim tim međunarodnim kretanjima, inflacija se ne može izbjeći, mi ćemo biti najgore pogođeni. Mi ćemo platiti najveću cijenu jer se nalazimo u specifičnim monetarnim uslovima”.

Njegov kolega, Saša Stevanovič, također ekonomist, kaže: "U nadolazećem razdoblju očekujem da će se smiriti kako inflacija, ali i da će se postići dogovor, treba da iskoristimo novac koji dolazi u BiH, profiti koji su se stvorili da se mudrim plitikama kreira noovi ekonomski rast u sljedećoj godini, a mislim da će voe godine ekonomski rast biti preko 4 posto".

Bosna i Hercegovina od zemalja članica EU najviše robe izvozi u Hrvatsku, Italiju, Njemačku, Austriju, Sloveniju, potom Nizozemsku, Francusku te Mađarsku.

Kopirati
Drag cursor here to close