Znate li?

Što BiH najviše izvozi, a što uvozi?

Iako BiH raspolaže zdravom i pitkom vodom, razmjena vode i dalje rezultira deficitom koji je u prvom polugodištu iznosio gotovo 85 milijuna KM.
Gospodarstvo / Posao | 01. 08. 2022. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvoz sektora agro i prehrambene industrije BiH u prvom polugodištu iznosio je 488 milijuna KM, što predstavlja povećanje za 89 milijuna KM ili 22 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U izvozu vrijednosno najveći udio imaju masnoće i ulja biljnog i životinjskog podrijetla, prerađevine od mesa, proizvodi na bazi žitarica, pića, alkohol i ocat, mlijeko i mliječni proizvodi, voće za jelo.

Vrijednost uvoza je znatno veća i iznosi dvije milijarde KM, što je povećanje od 470, 5 milijuna KM ili 31 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Vrijednosno najviše uvozimo meso i druge klaoničke proizvode, razne proizvode za ishranu, ostatke hrane – hrana za životinje, proizvodi na bazi žitarica i pića, alkohol i ocat.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, sektor agro i prehrambene industrije u ukupnom izvozu BiH sudjeluje s 5,3 posto, a u ukupnom uvozu sa 14,4 posto.

Opseg vanjskotrgovinske razmjene tog sektora u prvom polugodištu iznosio je oko 2,5 milijarde KM i veći je za 28,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Iako BiH raspolaže zdravom i pitkom vodom, razmjena vode i dalje rezultira deficitom koji je u prvom polugodištu iznosio gotovo 85 milijuna KM.

U razdoblju siječanj – lipanj uvezeno je vode u vrijednosti od 109,3 milijuna KM, a izvezeno 24,6 milijuna KM. Voda se najviše uvozi iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close