Sindikat

Sprema se nešto radikalno: Ni minimalac od 1.000 KM nije dosta

U ovom sindikatu smatraju da su neki predsjednici granskih sindikata koji su već potpisali kolektivne ugovore, ''pogazili svako dostojanstvo radnika...
Gospodarstvo / Posao | 16. 10. 2021. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine (PPDIVUT) smatra da minimalna plaća ne može biti ispod 1.000 KM, a kako je ranije ove godine s prosvjeda i upućen zahtjev Udruženju poslodavaca i Vladi Federacije BiH, te cijeni da je od tada do danas cijena potrošačke korpe toliko porasla da ni ta minimalna plaća nije dovoljna za osnovnu egzistenciju radnika.

Podsjećaju da je i premijer FBiH rekao da minimalna plaća ne treba biti ispod 700 konvertibilnih maraka.

Stoga, kako ističu, u ovom sindikatu smatraju da su neki predsjednici granskih sindikata koji su već potpisali kolektivne ugovore, ''pogazili svako dostojanstvo radnika i potpuno devalvirali već devalvirana prava radnika''.

''Ovaj sindikat i dalje ostaje opredijeljen sa svojim članicama, granskim sindikatima i sa Savezom samostalnih sindikata BiH da na sljedećim prosvjedima primjeni radikalnije mjere, kako bi sva tri socijalna partnera shvatila da više neće moći tolerancijom radnika opstati. Na kraju se opravdano može postaviti i pitanje za koga rade ovi predsjednici granskih sindikata'', navedeno je u saopćenju Sindikata PPDIVUT.

Kopirati
Drag cursor here to close