Pravo na odmor

Sindikati: Poslodavci bi da se radi 365 dana u godini, 24 sata dnevno

Rad nedjeljom i potplaćenost...
Gospodarstvo / Posao | 14. 09. 2021. u 10:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Poslodavci bi da radnici rade 365 dana u godini, 24 sata dnevno. Pa i radnici imaju obitelji, djecu, na kraju krajeva, pravo na odmor'', rečeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH, koji inzistira na humanizaciji radnog odnosa, što bi kažu, morala biti stavka svakog kolektivnog ugovora.

''Kamo sreće da imamo opći kolektivni ugovor na razini države'', kaže Mevludin Bektić iz SSSBiHza Faktor.ba.

Ranije je predsjednik Udruge poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine Adnan Smailbegović kazao kako je "suludo zabranjivati rad nedjeljom".

Podsjetimo, ranije se i u Gradskom vijeću Mostara raspravljalo o ovoj temi.

Nakon rasprave na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara o dopuni Odluke o odluci o radnom vremenu pravnih i fizičkih osoba iz oblasti trgovine i ugostiteljstva na području Grada predložen je amandman o zabrani rada nedjeljom.

Nakon rasprave vijećnika o ovom amandmanu gradonačelnik Mostara Mario Kordić povukao je ovu dopunu Odluke i vratio je na doradu. Ona će biti dorađena i ponuđena vijećnicima na usvajanje na jednoj od idućih sjednica. 

Glede mogućnosti zabrane rada nedjeljom, gradonačelnik Kordić je za Bljesak.info kazao kako bi trebalo dobro razmisliti o ovoj odluci i uvesti reda u tu problematiku ''jer činjenica je kako se za mizerna primanja izrabljuju radnici za rad nedjeljom''. 

Iz Udruženja poslodavaca FBiH ranije su za naš portal rekli kako nemaju ništa protiv ukoliko netko donese odluku o zabrani rada nedjeljom, ali misle da postoje i bolja rješenja. Smatraju da bi prestanak rada nedjeljom prouzročio najmanje 20.000 otkaza u trgovini. Problem vide i u pojedinačnim odlukama Općina i Gradova o zabrani rada nedjeljom kao i ograničavanjem ove odluke samo na trgovce.

''Nismo protiv toga da se nedjeljom ne radi, ali onda nitko ne bi trebao raditi. Problem je što se u Mostaru ne bi radilo nedjeljom, a u drugom gradu bi. Građani iz Mostara ići će u drugi grad u kupovinu i taj grad bi zarađivao dok bi Mostar gubio'', objašnjava Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Smatra da se ovakvim pojedinačnim odlukama o zabrani rada nedjeljom pokazuje koliko se malo ide u suštinu problema radnika te da se njima ''ubiru samo jeftini politički poeni''.

Kopirati
Drag cursor here to close