Jelena Pekić

Socijalni radnici trebaju dobiti status službene osobe

Trenutni zakonski okvir ne pruža adekvatnu zaštitu ovim uposlenicima, koji često postaju mete napada
Gospodarstvo / Posao | 29. 02. 2024. u 16:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH Jelena Pekić uputila je inicijativu za izmjenu i dopunu člana 2. stav (3) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine s ciljem osiguranja objektivnih uvjeta za zaštitu uposlenika u ustanovama socijalne zaštite.

Inicijativa je upućena prema Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike te Federalnom ministarstvu pravde, a cilj je izmjena zakona radi zaštite osoba zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite koje obavljaju ključne zadatke u dječjoj i porodičnoj zaštiti, kao i poslove posredovanja, starateljstva i brige o osjetljivim grupama društva.

Bez adekvatne zaštite

Trenutni zakonski okvir ne pruža adekvatnu zaštitu ovim uposlenicima, koji često postaju mete napada, uvreda i fizičkih prijetnji tijekom obavljanja svojih dužnosti, iako obavljaju poslove od vitalnog značaja za zajednicu, stoga je neophodno proširiti definiciju službene osobe kako bi se obuhvatile osobe zaposlene u ustanovama socijalne zaštite.

Predložene izmjene člana 2, stav (3), Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine usmjerene su ka širenju definicije službene osobe na zaposlene u ustanovama socijalne zaštite, uzimajući u obzir njihov značaj i specifičnosti poslova koje obavljaju, te ove izmjene ne samo da će osigurati veći nivo zaštite za uposlenike, već će također unaprijediti mogućnost kvalitetnog pružanja usluga u zaštiti djece i odraslih osoba, poručila je Pekić.

Podrška

Ova inicijativa rezultat je suradnje sa Savezom socijalnih radnika Federacije BiH kao podrška istoimenoj inicijativi koju su uputili prošle godine prema resornom ministarstvu, a uz konzultacije s ministricom za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice u Vladi KS Endom Pavić Pečenković.

Ministrica Pavić Pečenković je dala punu podršku datim izmjenama zakona na bazi 20-godišnjeg rada u Centru za socijalni rad u Kantonu Sarajevo na svim poslovima socijalne, porodične i dječje zaštite i sedam godina kao šefica Službe socijalne zaštite općine Centar, navodi se u saopćenju koje je uputila Jelena Pekić, koja je i dopredsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close