Zakon

Plenković: Zabranjujemo rad nedjeljom

"Išlo bi se s određenim programom mjera financijskog karaktera, koji bi im omogućio da se pripreme za turističku sezonu i normalizaciju aktivnosti", izjavio je Plenković.
Vijesti / Svijet | 06. 05. 2021. u 18:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak izmjene Zakona o trgovini, kojim će se regulirati samo 16 radnih nedjelja godišnje, te izmjene Zakona o HGK, kojima će se mali poduzetnici osloboditi plaćanja članarine.

Nakon sastanka vladajuće koalicije, premijer je na konferenciji za novinare kazao da su raspravili mogućnosti pomoći pojedinim sektorima koji su se našli u poteškoćama zbog pandemije covida-19 te su odlučili da se donese program mjera za sektore poput povremenog prijevoza, brodarskog, organizacije događaja i za turističke agencije.

"Išlo bi se s određenim programom mjera financijskog karaktera, koji bi im omogućio da se pripreme za turističku sezonu i normalizaciju aktivnosti", izjavio je Plenković.

Rekao je i da je na sastanku parlamentarne većine ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić predstavio koncept izmjena Zakona o HGK i Zakona o trgovini, a razgovarao se i o finalizaciji Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te pripremama za rebalans proračuna nakon lokalnih izbora.

Što se tiče izmjena Zakona o trgovini, koje podrazumijevaju pitanje zabrane rada nedjeljom, ideja je da se rad zabrani izuzev 16 nedjelja tijekom godine. Uzela bi se u obzir turistička sezona, blagdani i vodilo bi se računa o načelu razmjernosti, istaknuo je Plenković.

Što se tiče izmjena Zakona o HGK, rekao je da postoje tri važne točke.

"Oni subjekti koji su članovi HGK a plaćaju najmanju članarinu bili bi oslobođeni članarine, a svi veći subjekti bi je nastavili plaćati. Došlo bi do smanjenja prihoda HGK za nešto više od 60-tak milijuna kuna i taj bi se prihod nadomjestio bilo aktivnostima koje bi na tržištu pružao HGK ili sredstvima iz proračuna pojedinih resora na koje se aktivnosti komore naslanjaju s obzirom na neke njezine javne ovlasti. To bi naravno podrazumijevalo i određenu racionalizaciju broja zaposlenih u sustavu HGK", kazao je premijer.

Odgovarajući na upit novinara, Plenković je kazao da će se zakonski prijedlozi vezani uz rad trgovina nedjeljom i o HGK još doraditi u konzultacijama na Vladi, nakon čega će uslijediti njihovo slanje u javno savjetovanje te potom u redovnu saborsku proceduru.

Na upit što će racionalizacija značiti za zaposlenike HGK, kojih sada ima oko 500-njak, Plenković je rekao da to znači sigurno "toliko manji prihodi, izgledno i manji broj zaposlenika", no u ovome trenutku ne može precizirati o kojem broju se radi.

Kopirati
Drag cursor here to close