Ponavljanje scenarija?

Vrijeme curi - hoće li opet biti prosvjedi na ulicama Mostara?

Sindikati se nadaju da će resorni ministar i Vlada HNŽ-a usvojiti dostavljeni prijedlog koji je kažu izbalansiran te odražava potrebe radnika u zdravstvu za povećanjem plaća i poboljšanja životnog standarda.
Gospodarstvo / Posao | 19. 06. 2023. u 14:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još deset dana ostalo je do okončanja roka za potpisivanje kolektivnog ugovora za radnike zaposlene u zdravstvu Hercegovačko-neretvanske županije.

Reprezentativni Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar je 16. svibnja 2023. u ime radnika zaposlenih u zdravstvu u HNŽ-a uputio resornom ministarstvu zdravstva prijedlog novog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području ove županije.

''Prijedlog smo uputili prije više od mjesec dana, međutim iz resornog ministarstva do sada nisu reagirali na dostavljeni prijedlog'', rekao je za Bljesak.info Ivica Anić predsjednik Nezavisnog sindikata i pregovaračkog tima.

Anić je podsjetio kako je sve još uvijek u okviru zakonskih rokova.

Ponavljanje scenarija?

''No, svima je dobro poznato iz dosadašnje prakse da iz ministarstva i Vlade stvari rješavaju u zadnji trenutak'', kazao je Anić dodajući izražavajući nadu da će resorni ministar i Vlada HNŽ-a usvojiti dostavljeni prijedlog koji je kako  kažu izbalansiran te odražava potrebe radnika u zdravstvu za povećanjem plaća i poboljšanja životnog standarda.

''Nadamo se kako sindikat neće biti prisiljen poduzimati radikalnije mjere uključujući odluku o generalnom štrajku na što je sindikat u potpunosti spreman u slučaju da se ponovi scenarij od prije dvije godine'', kazao je Anić.

Podsjetimo sindikati su sukladno povećanju inflacije i košarice u Federaciji BiH tražili povećanje satnice i dodatka na osnovicu plaće.

Prosvjedi iz 2020.

Inače, prije dvije godine, nakon pet mjeseci štrajka, potpisan je kolektivni ugovor zaposlenih u zdravstvu. Tada se oko dvije i pol tisuće članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar od 10. prosinca 2020. godine nalazilo u generalnom štrajku.

Tijekom generalnog štrajka su organizirane prosvjede šetnje, s jasnim porukama vlastima, a pored Vlade HNŽ-a bili su postavljeni i šatori u kojima su prosvjedovali zdravstveni radnici, od 24. siječnja kada su postavljeni.

Kopirati
Drag cursor here to close