Podcast Imam Ideju

Domljan: Samo za pet godina, od 2015. do 2020., iz BiH je otišlo 432.000 ljudi

''Političari bi trebali shvatiti da su stvari otišle izvan kontrole“, rekao je prof. dr. Vjekoslav Domljan gostujući u podcastu Imam ideju, portala Bljesak.info.
Gospodarstvo / Posao | 19. 05. 2022. u 07:56 Miljenko Buhač | Bljesak.info
Dr. Vjekoslav Domljan | BLJESAK PODCAST | IMAM IDEJU #8

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gost podcasta ''Imam ideju'' portala Bljesak.info ovaj put je prof. dr. Vjekoslav Domljan, čiji smo boravak u Mostaru iskoristili kako bismo aktualizirali neke teme, ali i otvorili posve nove.

Gospodin Domljan je rektor Sarajevo School of Science and Technology (SSST) i redovni profesor na Ekonomskom fakultetu. Također je predsjednik Vijeća ekonomskih savjetnika Vlade Federacije BiH,

Prof. Domljan je početkom svibnja boravio u Beču na zanimljivoj međunarodnoj konferenciji u okviru Partnerstva za mir, a moderirao je panel „Položaj mladih na Balkanu“.

''Dakle, kakav je položaj mladih ljudi? Mogu posebice da kažem nešto o BiH sa stanovišta kako riješiti problem. Položaj mladih je vrlo težak, a kao što su demografi predočili, od 2005. godine je broj umrlih veći od broja rođenih, dakle u pitanju je negativan prirodni priraštaj. Čak možemo reći da ti problemi nisu od 2005. nego još od 1984., bez obzira na režim koji vladao. Stvari se pogoršavaju iz godine u godinu tako da je stanje alarmantno, a dodatno se pogoršava odlaskom ljudi. Samo za pet godina, od 2015. do 2020., iz BiH je u zemlje EU otišlo 432.000 ljudi. Da nije bilo pandemije, val iseljavanja bi bio veći nego u periodu 1992. – 1995. Političari bi trebali shvatiti da su stvari otišle izvan kontrole'', kaže naš sugovornik.

Video: Obrazovanje u BiH

Gost podcasta, prof. Domljan napominje da dobre zemlje privlače talente, a loše ih rastjeruju. S obzirom na dugogodišnje iskustvo sveučilišnog profesora osvrnuo se i na sustav obrazovanja kod nas.

''Potrebna je temeljita reforma obrazovanja. Čitav naš obrazovni sistem je utemeljen na 'fact lerning' metodi ('bubanju'), umjesto 'problem solving', kao što je to u naprednim zemljama. Obrazovanje mora biti postavljeno da poboljšava ljudski kapital“.

Navodi u razgovoru niz zanimljivih primjera, usporedbi, rezultata istraživanja i raznih projekata koji su rađeni s ciljem istraživanja stanja u bh. obrazovanju i rezultati su često bili više nego poražavajući.

Jedna od tema bilo je i pristupanje naše zemlje Europskoj uniji, a prof. Domljan napominje kako se kod nas događaju gotovo isključivo promjene na još gore nego što je prethodno bilo. Za razliku od nekih zemalja, koje godinama promatramo kao nerazvijene, primjerice Afričke države, BiH ne ide naprijed.

Video: Domljan o inflaciji u BIH

Napominje također da BiH loše stoji po pitanju prosječnih stopa gospodarskog rasta.

''Stojimo loše. Od 2000. do 2020. prosječna stopa rasta iznosila je 2,5 posto. Bez 6-7 posto nema govora o razvoju. Da bi BiH stigla zemlje visokog dohotka, tržište mora biti glavni regulator, ekonomija mora biti otvorena. Svaka napredna zemlja se otvara, proizvodi ideje, najvažnija je proizvodnja ideja…“, napominje naš gost, nenamjerno (što je, uostalom, na fonu naziva našeg podcasta). 

Naravno, teme su nam bile i najnovija ekonomska kriza u svijetu izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu, kao i šanse da se kriza svlada. Nadalje, govorili smo o aktualnom trenutku u BiH, s obzirom na rastuću inflaciju, niske zarade zaposlenih, velika opterećenja i poslodavaca i zaposlenika, neučinkovitu vlast i sl.

Pitali smo profesora Domljana i je li rješenje snižavanje, odnosno uvođenje različitih stopa PDV-a, ukidanje trošarina, na koji način rasteretiti privredu i privući investitore itd.

Dakako, nismo mogli zaobići ni Mostar kao zasebnu temu na samom kraju, a tu smo uistinu čuli čitavu lepezu kritičkih razmišljanja i dobrih prijedloga profesora Domljana.

Kopirati
Drag cursor here to close