Pisali Vladi

Rudari najavili generalni štrajk i masovne prosvjede

Prosvjedni skup bit će održan, simbolično, 1. svibnja 2021. godine.
Gospodarstvo / Posao | 20. 04. 2021. u 18:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH uputio je pismo remijeru FBiH Fadilu Novaliću, resornom ministru Nerminu Džindiću, direktoru JP ''Elektroprivreda BiH'' d.d. - Sarajevo, Admiru Andeliji, te direktorima rudnika iz sastava Koncerna.

Oni su u pismu istaknuli da je stanje u nekim rudnicima uglja katastrofalno.

''Potpuno je otvorena mogućnost da se od strane Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH najkasnije do 30. travnja 2021. godine u skladu sa važećim zakonskim propisima izvrši najava Generalnog štrajka u rudnicima uglja u sastavu Koncerna JP ''Elektroprivreda BiH'' d.d.-Sarajevo za 10. svibanj 2021 godine. U tijeku Generalnog štrajka će biti održan masovni prosvjedni skup radnika iz rudnika uglja u sastavu Koncerna'', navodi se u njihovom pismu.

Dodaju da će protestni skup biti održan, simbolično, 1. svibnja 2021. godine.

''Prosvjedni skup će biti održan 1. svibnja 2021 godine u organizaciji Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH i Sindikalnih organizacija navedenog sindikata'', priopćeno je.

Rudari navode da je evidentno da se utvrđivanjem novih Pravilnika o radu želi umanjiti razina materijalnih prava radnika.

''Počinje biti potpuno vidljivo da se po pitanju utvrđivanja novih Pravilnik o radu u rudnicima uglja u sastavu Koncerna JP ''Elektroprivreda BiH'' d.d.-Sarajevo i Pravilnika o radnom učinku predviđa minimum potrebne razine socijalnog dijaloga te se ima namjera kroz navedene akte u značajnoj mjeri umanjiti dostignuti nivo materijalnih prava radnika u rudnicima uglja u sastavu koncerna JP ''Elektroprivreda BiH'' d.d.-Sarajevo'', rečeno je u pismu Samonstalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close