Nastavak u utorak

Rudari i Vlada FBiH postigli dogovor: Ispunjeno 10 od 13 zahtjeva

Jedan od zahtjeva koji nije usuglašen je zahtjev za smjenu direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije.
Gospodarstvo / Posao | 29. 11. 2021. u 22:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na večerašnjoj press konferenciji nakon sastanka predstavnika Sindikata rudara i pregovaračkog tima Vlade Federacije BiH priopćeno je da je postignut dogovor za 10 od 13 zahtjeva rudara, a o preostala tri će se razgovarati već ujutro.

Jedan od zahtjeva koji nije usuglašen je zahtjev za smjenu direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije.

Također nije bilo suglasnosti za smjenu direktora Rudnika "Kreka" iz Tuzle Huseina Trumića zbog katastrofalnih proizvodnih rezultata, devastiranih međuljudskih odnosa, jednostranog usvajanja odluka od značaja po životni standard radnika i izdavanje naloga za pokretanje krivične prijave protiv predsjednika Sindikalne organizacije istog rudnika.

Predstavnici rudara i pregovarački tim Vlade FBiH nije uspio na večerašnjem sastanku usuglasiti stavove ni oko dnevnica rudarima za vrijeme radničkog neposluha i prosvjeda.

Kako je rečeno na konferenciji za medije očekuje se da će pregovori oko ova tri zahtjeva biti nastavljeni sutra i da se očekuje da će po pitanju njih biti postignut kompromis.

Podsjećamo, rudari su rekli da, ukoliko ne budu prihvaćeni njihovi zahtjevi, bit će utvrđen novi datum prosvjeda ispred Vlade FBiH, gdje će rudari doći sa svojim obiteljima i podrškom građana ovog entiteta.

Oni su prošlog tjedna dva dana prosvjedovali ispred Vlade FBiH u Sarajevu uz poruku da neće biti proizvodnje uglja dok im se ne ispune zahtjevi.

Kopirati
Drag cursor here to close