Džindić

Javio se ministar: Pregovori s rudarima dva puta tjedno

Govoreći o uvezivanju radnog staža, Džindić je kazao da su ponudili da to bude po sustavu uvezivanja staža kako to radi Vlada FBiH.
Gospodarstvo / Industrija | 28. 11. 2021. u 18:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je da pokušavaju biti medijatori u izravnom sukobu između Sindikata radnika rudnika FBiH i Elektroprivrede BiH te da nastoje doći do finalnog dogovora koji neće biti na štetu ni Elektroprivrede, ni rudara.

Osnovni uzrok prosvjeda

''Zajedno trebamo tražiti kompromisno rješenje koje će na kraju biti da Elektroprivreda može normalno poslovati, a da rudari imaju redovno servisiranje svih obveza. Sve ovo treba ići u smjeru da ni Elektroprivreda ni rudari ne budu na gubitku'', kazao je ministar Džindić za Fenu.

Napomenuo je da je Pravilnik o radu i radnom učinku, koji je možda i osnovni uzrok prosvjeda, dogovorom stavljen van snage do kraja godine te da će obje strane odmah ući u razgovore dva puta tjedno kako bi se sastavio pravilnik koji će biti prihvatljiv za obje strane i da se takav pravilnik promovira ''na način da se svakom rudaru objasni kakva mu je bila plaća i kakva će biti nova, pod obećanjem premijera Vlade FBiH Fadila Novalića i ministra Džindića da nijedan rudar neće dobiti manju plaću nego što je imao''.

''Taj pravilnik mora biti usuglašen s obje strane, i jedna i druga strana moraju pokazati volju da se razgovara. Ne možemo doći do finalnog dogovora ako nema razgovora. Na žalost, u posljednjih nekoliko dana Sindikat je odbijao razgovore i nadam se da će biti mogućnosti da se razgovara o svakom pojedinačnom zahtjevu'', kazao je Džindić.

S 10 na 20 milijuna KM

Govoreći o uvezivanju radnog staža, Džindić je kazao da su ponudili da to bude po sustavu uvezivanja staža kako to radi Vlada FBiH.

''Svake godine dajemo oko 10 milijuna KM za uvezivanje staža za ljude koji su spremni ići u mirovinu. Po tom modelu smo u proračunu za 2022. godinu ponovo planirali oko 10 milijuna KM i ja ću na sjednici Vlade FBiH već sutra zahtijevati da ovo povećanje bude sa 10 na 20 milijuna KM, kako bi se moglo razmatrati na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH već u utorak, a sve u cilju uvezivanja staža rudarima'', kazao je.

Također je naglasio da su druga gospodarska društva ove godine iskoristila ta sredstva, te da postoji još sredstava za ovu godinu za tu svrhu.

Džindić je kazao da je sporna bila i primjena Kolektivnog ugovora te da je Sindikat tražio da bude u potpunosti ispoštovan i da nije bilo problema da se to prihvati. Također je kazao da je traženo da se implementira Sporazum između Elektroprivrede i Sindikata iz svibnja 2021. godine, onako kako je potpisan.

''Nećemo i ne možemo dozvoliti da jedna strana ispunjava uvjete, a druga ne i obrnuto. Mora i jedna i druga strana u potpunosti ispunjavati ono što su potpisale internim sporazumom ili dogovorom'', kazao je Džindić.

'Pokušao sam…'

Obzirom da imaju sve veći broj zahtjeva od rudnika da se poveća cijena uglja, ministar je kazao da bi se cijena trebala povećati te da je to opredjeljenje svih u ovom procesu.

''To povećanje cijene uglja treba omogućiti rudnicima normalno funkcioniranje bez da svaki mjesec imamo problem oko isplate plaća, nabavke određenih repromaterijala i ostalog. Svjedoci smo da je sve u nabavnom lancu od materijala za proizvodnju uglja dvostruko poskupilo, pa i više. Ova opcija je potpuno otvorena da se o njoj razgovara, kako bi se sredstva usmjerila tamo gdje su najpotrebnija, a to je stabilizacija poslovanja i isplata starih dugova'', pojasnio je.

Džindić je podsjetio da su nakon prosvjeda ispred Vlade FBiH rudari uputili određene zahtjeve prema Elektroprivredi BiH.

''Pokušao sam riješiti problem, ali nisam uspio. Nakon toga smo u srijedu razgovarali s predstavnicima sindikata gdje smo se usuglasili oko nekoliko glavnih točaka koje su predmet njihovog zahtjeva i očekivali smo da će se tog dana i potpisati okvirni sporazum između Elektroprivrede i sindikata, a moja uloga je bila uloga medijatora'', pojasnio je Džindić.

Nakon toga je, dodao je, Sindikat napravio prijedlog sporazuma te ga poslao Elektroprivredi, a u kojem su dodane određene točke koje nisu bile predmet usmenog dogovora.

''Poslije toga je Elektroprivreda prekrižila detalje koji nisu bili usuglašeni i dodala svoje zahtjeve. Sindikat je ponovo pregledao taj dokument, dodao još nekoliko točaka i danas imamo kulminaciju gdje Sindikat upućuje prema Parlamentu FBiH sveukupno 13 točaka, što je mnogo više u odnosu na prvobitni dogovor'', zaključio je Džindić.

Kopirati
Drag cursor here to close