Rad, red...

Iz Agencije za rad apeliraju: Kontaktirajte nas prije odlaska u Sloveniju

Sastanku u Sloveniji su prisustvovali i predstavnici Inspekcije za rad te države, kojima su predočeni problemi sa kojima se radnici iz BiH susreću kod poslodavaca u Sloveniji.
Gospodarstvo / Posao | 22. 02. 2019. u 10:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, predvođeno direktorom Muamerom Bandićem, održalo je sastanak sa predstavnicima Nezavisnog sindikata radnika Slovenije, kako bi razmotrili mogućnosti unapređenja implementacije Sporazuma o zapošljavanju bh. radnika u Sloveniji. 

Sastanku u Sloveniji su prisustvovali i predstavnici Inspekcije za rad te države,  kojima su predočeni problemi sa kojima se radnici iz BiH susreću kod poslodavaca u Sloveniji. 

Utvrđeno je da se, kao preventivna mjera, trebaju uložiti napori oko informiranja radnika koji se namjeravaju zaposliti u Republici Sloveniji i da bi  se u Agenciji trebali informirati o bitnim detaljima u vezi sa pravima radnika. 

''Imamo situaciju da većina radnika koji odlaze u inozemstvo ne koriste u dovoljnoj mjeri kapacitete Agencije, odnosno da nas ne kontaktiraju kako bi saznali detalje oko Sporazuma i uvjeta zapošljavanja u Sloveniji'', rekao je Bandić. 

Apelirao  je da radnici ne potpisuju nikakve neispunjene papire, da ne potpisuju nikakve ugovore ili izjave koje ne razumiju već da se u tim slučajevima obrate slovenskom sindikatu za pomoć te Nezavisnom sindikatu radnika Slovenije, priopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH. 

 

 
Kopirati
Drag cursor here to close