Službene brojke

Prvi podaci ukazuju na veći udar koronavirusa na kinesko gospodarstvo nego što se očekivalo

U subotu je kineski zavod za statistiku (NBS) objavio da je indeks menadžera nabave (PMI) u veljači pao na rekordno niskih 35,7 bodova, s 50 bodova u siječnju.
Gospodarstvo / Posao | 29. 02. 2020. u 08:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tvornička aktivnost u Kini pala je u veljači dosad nezabilježenom brzinom, što upućuje na veće štete u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu nego što se očekivalo, dok kineske vlasti poručuju da bi oporavak trebao biti brz, ako se situacija s koronavirusom ne pogorša.

U subotu je kineski zavod za statistiku (NBS) objavio da je indeks menadžera nabave (PMI) u veljači pao na rekordno niskih 35,7 bodova, s 50 bodova u siječnju.

To je znatno ispod razine od 50 bodova, koja ukazuje na rast ili pad aktivnosti, dok su analitičari u anketi Reutersa procjenjivali da će taj indeks skliznuti na 46 bodova.

Podindeks proizvodne aktivnosti pao je, pak, u veljači na samo 27,8 bodova, s 51,3 boda u siječnju, dok je pokazatelj novih narudžbi potonuo s 51,4 na 29,3 boda.

Ti loši podaci pružaju prvi službeni uvid u situaciju u kineskom gospodarstvu od izbijanja epidemije koronavirusa, od kojega je dosad umrlo više od 2.800 ljudi, dok ih je gotovo 80.00 zaraženo.

Podatak o PMI-u ukazuje na duboke pukotine u gospodarstvu, koje je ionako pogođeno dugotrajnim američko-kineskim trgovinskim ratom, jer je brzo širenje koronavirusa od kraja siječnja prisililo vlasti na uvođenje ograničenja u prometu i stroge mjere javnog zdravstva, što je paraliziralo gospodarsku aktivnost.

Procjenjuje se da je kinesko gospodarstvo u prvom tromjesečju snažno pogođeno i da će tamošnje vlasti morati uvesti daljnje monetarne i fiskalne poticajne mjere.

Analitičari Nomure procjenjuju da bi kineski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom kvartalu mogao zabilježiti rast od 2 posto na godišnjoj razini, znatno manje od 6 posto u prethodnom tromjesečju.

Analitičari Capital Economicsa još su pesimističniji, pa procjenjuju da će gospodarstvo u tekućem kvartalu zabilježiti pad na godišnjoj razini, po prvi put od 1990.-ih godina.

Kineske vlasti pozivaju lokalne vlasti, poduzetnike i radnike u manje pogođenim regijama da pokrenu poslovanje što je prije moguće, no taj proces ide sporo.

Službeni podaci pokazuju da je samo oko 30 posto kineskih malih i srednje velikih poduzeća ponovno pokrenulo proizvodnju, a mnoga od njih rade s manjim kapacitetima nego prije.

Mala i srednje velika poduzeća zapošljavaju više od 80 posto radnika u Kini i čine više od 60 posto tamošnjeg BDP-a.

NBS je u subotu objavio i da je PMI indeks neproizvodne aktivnosti u veljači pao na rekordno niskih 29,6 bodova, dok je mjesec dana prije iznosio 54,1 bod.

To pokazuje da je oštro pala i aktivnost u uslužnom sektoru jer je širenje koronavirusa pogodilo mnoge uslužne sektore, uključujući transportni, zabavni i turistički, s obzirom da su mnogi javni događaji otkazani, a da se ljudi klone okupljanja na javnim mjestima.

Kineske vlasti pokušavaju smiriti situaciju. Gospodarstvo će biti snažno pogođeno u prvom tromjesečju, no trebalo bi se brzo oporaviti, ako se situacija s koronavirusom ne pogorša, kazao je jedan kineski dužnosnik Reutersu u Washingtonu.

Kina je već uvela niz poticajnih gospodarskih mjera, od smanjenja ključnih kamatnih stopa do ubrizgavanja svježe likvidnosti na financijska tržišta.

Kina će zadržati popustljivu monetarnu politiku jer želi brzo uspostaviti normalnu proizvodnju u zemlji, kazao je Reutersu taj izvor, koji je želio ostati neimenova.

„Koronavirus će uvelike utjecati na prvo tromjesečje, no s ponovnom uspostavom poslovanja, nadamo se da će situacija biti puno bolja u drugom tromjesečju”, kazao je taj izvor.

Kinesko gospodarstvo čini 17 posto globalnoga

Slabljenje kineskog gospodarstva moglo bi imati znatan utjecaj na globalno gospodarstvo, s obzirom da kinesko gospodarstvo čini oko 17 posto globalnoga.

Japan je već na rubu recesije, s obzirom da je u posljednjem lanjskom tromjesečju njegovo gospodarstvo palo 6,3 posto na godišnjoj razini, a gotovo je sigurno da će treće po veličini svjetsko gospodarstvo pasti i u tekućem tromjesečju.

Ni američko, najveće svjetsko gospodarstvo, neće ostati pošteđeno, smatraju analitičari Goldman Sachsa, koji su ovih dana smanjili procjenu rasta tamošnjeg BDP-a u prvom tromjesečju s prethodnih 1,4 na 1,2 posto.

Bilo bi to oštro usporavanje, s obzirom da je u prošloj godini američko gospodarstvo poraslo 2,3 posto.

„Rizici su povećani dok se širenje virusa ne zaustavi. Sve više kompanija upozorava da bi mogle smanjiti proizvodnju, ako se poremećaj nabavnih lanaca nastavi i u drugom tromjesečju”, poručuju analitičari Goldman Sachsa.

Sa širenjem koronavirusa izvan Kine rizici po gospodarstva dodatnu rastu.

Prema podacima Reutersa, virus se proširio na više od 40 zemalja i područja u svijetu, pri čemu je sve više umrlih, ponajviše u Iranu, Južnoj Koreji i Italiji.

Epidemija u Italiji umrtvila je sjeverni, najbogatiji dio zemlje, pa je velika vjerojatnost da će ionako usporeno gospodarstvo upasti u recesiju.

Njemačkom gospodarstvu, koje uvelike ovisi o izvozu i već neko vrijeme stagnira, također prijeti slabljenje.

Pogođeno je i južnokorejsko gospodarstvo, pa je pouzdanje tamošnjih potrošača palo najviše u pet godina, dok je singapurska vlada već smanjila procjene rasta svojeg gospodarstva.

Isto su učinile i tajlandske te malezijske vlasti, a gotovo je sigurno da će biti pogođen i Brazil, s obzirom da uvelike ovisi o kineskom tržištu, njegovom najvećem trgovinskom partneru.

I u nizu drugih zemalja snažno su pogođeni turizam, nabavni lanci i proizvodna aktivnost, pa analitičari nestrpljivo čekaju prvo službene makroekonomske podatke za protekli mjesec kako bi dobili jasniji uvid u gospodarske posljedice širenja koronavirusa.

Kopirati
Drag cursor here to close