Štrajk srednjih škola u Zapadnoj Hercegovini

Prosvjetari opravdano sumnjaju: Poziv na pregovore ili opet jedan od davno viđenih scenarija krađe vremena

Petric ističe kako su tek u petak kasno popodne od Ministarstva dobili šturi poziv na sastanak, ''bez pojašnjenja je li to sastanak pregovaračkih timova ili opet jedan od davno viđenih scenarija krađe vremena''.
Gospodarstvo / Posao | 11. 12. 2021. u 07:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preko 300 djelatnika srednjih škola u štrajku

Vlada Županije Zapadnohercegovačke zasjedala je 9.12.2021., na jedanaesti dan generalnoga štrajka u srednjim školama. Prethodna sjednica Vlade održana je 24.11.2021., na prvi dan štrajka. Dakle, između dvije sjednice Vlade prošlo je 15 kalendarskih dana, a za ne povjerovati je kako ni na jednoj od tih sjednica točka dnevnoga reda nije bila štrajk prosvjetara, napisala je medijima Jasminka Petric ispred Sindikata srednjih škola.

Navodi kako je ministrica obrazovanja sudjelovala na sjednicama Vlade u razradi tema o radu županijskih tijela, usvajala akcijske planove, suprotstavljala se trgovini ljudima, izdvajala šumska zemljišta, bila suglasna s privatizacijskim aktima, ali tamo neki štrajk u (valjda) svojim školama nije nametnula kao temu ostalim ministrima.

Svejedno, računajući da smo zastupljeni barem ''tekućim pitanjima'', odmah po završetku sjednice očekivali smo poziv, termin za početak pregovora i ustroj pregovaračkog tima, nešto što bi značio da Vlada ovo što se događa u Županiji Zapadnohercegovačkoj konačno doživljava kao problem! Očekivali smo jer tako treba, jer je to trebalo biti davno napravljeno, navodi u priopćenju. 

Petric ističe kako su tek u petak kasno popodne od Ministarstva dobili šturi poziv na sastanak, ''bez pojašnjenja je li to sastanak pregovaračkih timova ili opet jedan od davno viđenih scenarija krađe vremena. Vidjet ćemo u ponedjeljak, možda su i pregovori u pitanju''.

''Iako je počelo vrijeme svečanih oproštaja od protekle godine, nadamo se da će predstavnici vlasti u pauzama između domjenaka iznaći dovoljno energije za razgovor o povratku zamalo 2500 učenika u učionice. Očekujemo razgovor i o plaćama preko 300 djelatnika u štrajku, ali ne onako kako je resorna ministrica prezentirala na sastanku s roditeljima – da nas prethodno 150 treba dobiti otkaz'', navodi Petric.

''Čudna su ovo vremena: u jednom trenu ministrica prijeti otkazom za 150 prosvjetara jer novca, zna se – nema, a u drugom županijska riznica iskešira više od 15 milijuna za dug po doprinosima, dug koji je donedavno prezentiran kao omča oko vrata opstojnosti županije. Otkriven je novac!

I kako očigledno ne postoji apsolutno nikakva prepreka da ministrica proslavi taj nepresušni izvor hedonizma foteljaša, večeras će nagraditi svoje vjerne suradnike jednim kvalitetnim domjenkom. U nas se kaže – dabogda se najeli.

Dobar vam tek žele djelatnici srednjih škola ŽZH u štrajku'', stoji na kraju priopćenja.

Kopirati
Drag cursor here to close