Jedini u Europi bez ugovora s poslodavcem

Prosvjed državnih uposlenika: Mi samo tražimo svoja prava

Uposlenici državnih institucija Bosne i Hercegovine prosvjeduju ispred zgrade Parlamenta BiH, jer ih nepotpisivanje kolektivnog ugovora, dovodi u veoma nesigurnu pravnu poziciju, gdje nisu u mogućnosti zaštititi svoja ljudska prava.
Gospodarstvo / Posao | 20. 09. 2021. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH organizirao je danas na Trgu BiH prosvjed zbog neusvajanja proračuna Bosne i Hercegovine i nepotpisivanja kolektivnog ugovora što je, kako navode, direktno ugrozilo egzistenciju zaposlenih.

''Nemoguće je živjeti s 475 KM, s peteročlanom obitelji. 21 godinu radim i stid me je da su nam do prije nekoliko godina smanjivali plaće. Dala bih ja njima moju plaću da vide kako je'', rekla je za Avaz.ba Ramka Borišić, zaposlena u zgradi institucija u BiH.

Miroslav Vujičić, predsjednik Sindikalne organizacije pri Ministarstvu vanjskih poslova BiH kaže oni traže samo najosnovnija ljudska prava.

Mogu manipulirati

''Preko 60 posto zaposlenih imaju manje plaće od bilo kojih u državi. Mi se samo borimo za svoja prava i jedni smo u Europi koji nema potpisan kolektivni ugovor sa svojim poslodavcem. Sada mogu manipulirati s nama, mada Zakon o radu to sprječava, ali oni ne poštuju ni jedan zakon. Mi ćemo biti uporni, nećemo stati, pripremamo i štrajk'', rekao je Vujičić.

Kako kaže, sramota je da čistačica ima plaću od 475 KM, a oni za koje čisti preko 6.000 maraka.

''To građani ne znaju, a to je svjesno urušavanje državnih institucija'', kazao je Vujičić.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH Salih Karčić je naglasio kako je ovo drugi prosvjed koji radnici u državnim institucijama održavaju te je najavio kako će organizirati prosvjede i u budućnosti sve dok se situacija ne poboljša.

"Javnost mora znati u kakvoj se situaciji mi nalazimo. Osnovni razlog za prosvjede je problem nepotpisivanja kolektivnog ugovora. Mi smo prije dvije godine dostavili Vijeću ministara kolektivni ugovor, ali se nitko nije očitovao o tome niti su nas pozvali na razgovor. Mi uopće nemamo komunikaciju s našim poslodavcem", rekao je Karčić.

Jedini bez kolektivnog ugovora s poslodavcem

Ističe kako je BiH jedina država koja nema potpisan kolektivni ugovor sa zaposlenicima državnih institucija.

Video: Prosvjed Sindikata državnih službenika

"Mi smo jedina država koja nema potpisan kolektivni ugovor sa zaposlenima u institucijama države. Da imamo kolektivni ugovor, ne bi se pričalo o proračunu, jer bi bili obvezni da ga usvoje. Nažalost, situacija u državi je takva da rade što hoće i da za to ne odgovaraju", naglašava on.

Drugi razlog za organizaciju prosvjeda, prenosi Klix, jeste diskriminirajuća osnovica za obračun plaće koja iznosi 475 KM.

"Mi već 10 godina nemamo nikakvog povećanja plaća. Na razini entiteta su se plaće povećale i u ovih 10 godina se napravila velika razlika između države i entiteta. Zahvaljujući tome, dovedeni smo u situaciju da su ugrožena naša ljudska prava, jer pojedini ne mogu preživjeti od plaće. Naša higijeničarka ima 475 KM osnovnu plaću, informatičari 760 KM. Država se urušava, jačaju se entiteti i to je proces koji traje. Mi nemamo izbora nego da tražimo pomoć od javnosti, novinara i da vidimo što će se dogoditi", rekao je Salih Karčić.

Foto: Avaz.ba / S prosvjeda
Kopirati
Drag cursor here to close