Od sljedećeg tjedna

Proizvodi čapljinske 'Laste' i na policama trgovačkih centara u Sloveniji

S obzirom na to da su "Lasta keksi" krenuli na tržište u veljači 2022., a "Lasta vafli" tek na jesen, iz te tvornice kažu kako su izuzetno zadovoljni reakcijom tržišta.
Gospodarstvo / Posao | 28. 01. 2023. u 13:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon manje od godinu dana otkako je ponovno otvorena, tvornica keksa i vafla Lasta u Čapljini bilježi odlične reakcije potrošača, njihovi pojedini proizvodi već su postali lideri na tržištu, a od sljedećeg tjedna moći će se naći i na policama trgovačkih centara u Sloveniji.

Lasta dnevno može proizvesti i do 2 500 000 komada keksa, a godišnji kapacitet tvornice trenutno je 13 000 tona. S obzirom na to da su "Lasta keksi"  krenuli na tržište u veljači 2022., a "Lasta vafli" tek na jesen, iz te tvornice kažu kako su izuzetno zadovoljni reakcijom tržišta.

''Neke kategorije kao što su štrudle i krem štapići nadmašili su naša očekivanja i planove. Pa prema tome, možemo očekivati daljnji rast Lasta udjela na tržištu'', kazali su u razgovoru za Fenu iz čapljinske tvornice i dodali kako su im kupci potvrdili svoje zadovoljstvo time što su pojedini Lasta keksi postali lideri na tržištu.

Kategorija štrudli narasla za 2,5 puta

Dolaskom Laste na tržište u nekim je kategorijama došlo do apsolutne promjene, a npr. kategorija štrudli narasla je za 2,5 puta. Njihovi trenutačno najprodavaniji proizvodi su štrudla smokva i krem štapići, a kako kažu, ti su proizvodi pokazali najbolje rezultate i najveći su predstavnici prepoznatljivosti Laste.

''Ostali proizvodi također imaju odlične rezultate što pokazuju svakodnevne potrebe tržišta. Od dominantnih noviteta je štrudla od čokolade i krem štapići bijela čokolada na koje su potrošači jako pozitivno reagirali. Kao i do sada, prateći trendove i potrebe potrošača donosimo tržištu nove proizvode, rađene po najnovijim tehnološkim dostignućima i s vrhunskim sastojcima, a s dozom tradicije tako možemo najaviti da nam uskoro dolazi Linđo sa šećerom. Vjerujemo da jedino tako 'Lastu' možemo dugoročno planirati i održati na tržištu'', ocjenjuju iz Laste.

Video: Bljesak.info

Naglašavaju i kako, nakon manje od godinu dana, ne mogu govoriti o velikim prihodima jer je, navode, godina iza njih uključivala finalizaciju investicije u proizvodnju, pozicioniranje proizvoda na tržište i marketinška ulaganja.

No napominju kako je prema prvim brojkama i strateškim planovima za dulji vremenski period, Lasta na putu da postane najznačajniji element Violeta prometa.

Kad je u pitanju izvoz, ističu kako je prirodno da su se "Lasta" proizvodi nakon BiH ponudili zemljama u regiji, jer je i povijesno to "Lastino stanište".

''Od početka rujna 'Lasta' se prodaje na tržištu Hrvatske. Nakon toga Lasta se proširila na tržište Crne Gore, a sljedeći tjedan moći će se naći na policama trgovačkih centara u Slovenije. Ovako velik projekat i 'Lasta' kao brand nam ne dozvoljavaju da pravimo ogromne korake, već idemo tržište po tržište, analiziramo podatke i donosimo odluke za dalje. Cilj nam je širenje i dalje u EU, najprije na tržište Austrije '', rekli su iz Laste.

Komentirajući povećanje troškova proizvodnje, ocjenjuju kako je "Lasta možda poletjela u najgorem mogućem trenutku što se toga tiče povećanja cijena sirovina i energenata", no da su im dosadašnja iskustva u nabavi, transportu i pregovaranju omogućili optimalnu poziciju cijena na tržištu.

''Ono što nam u tome pomaže još je visoka automatizacija tehnološkog procesa kao i činjenica da električnu struju dobivamo iz 2.000 solarnih panela koji se nalaze na krovu naše tvornice. To sve vodi ka konkurentnijem proizvodu", kažu iz čapljinske tvornice.

Nova radna mjesta

Paralelno s rastom asortimana i prodaje u toj tvornici raste i potreba za radnom snagom.

Osim zanimanja u proizvodnji raste broj zaposlenih u vezanim djelatnostima kao što su distribucija, prodaja i marketing.

Prema dosadašnjem iskustvu na jednog radnika u proizvodnji u današnje vrijeme modernog poslovanja, dolazi sedam zaposlenika u lancu, ističu iz Laste te dodaju kako s obzirom na strategiju rasta i razvoja "Laste" broj zaposlenika može samo ići uzlaznom putanjom.

Rast prehrambene industrije u BiH 

Upitani na kraju za mišljenje o prehrambenoj industriji u BiH i može li ona dalje rasti, kažu kako ta industrija može i treba rasti te da potrošači trebaju imati domaćeg dobavljača.

''Violeta grupacija, kao i do sada, ne odustaje od investicija i to nas čini uspješnim i drugačijim. Prehrambena industrija u BiH može i treba rasti, potrošači trebaju imati domaćeg dobavljača. To nam je pokazala i pandemija koliko je važno imati vlastite izvore proizvoda. Iz svih tih situacija jasno se vidjelo da samo domaća proizvodnja znači tržištu stabilnost'', zaključuju iz Laste.

Kopirati
Drag cursor here to close