2,138 milijardi eura

Prihodi od prodaje i prodaja Mercatora rastu u 2019. godini

Neto prihod je iznosio 4,7 milijuna eura, što je skoro trostruko više nego u 2018. godini.
Gospodarstvo / Posao | 25. 04. 2020. u 21:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prihodi od prodaje Mercator Grupe u 2019. godini dostigli su 2,138 milijardi eura, od čega je 1,669 milijardi eura ostvareno u osnovnoj djelatnosti maloprodaje, što predstavlja rast od 2,2%.

Neto prihod je iznosio 4,7 milijuna eura, što je skoro trostruko više nego u 2018. godini.

Mercator grupa je u 2019. godini ostvarila 172,4 milijuna eura normaliziranog EBITDA. Značajno je umanjena zaduženost, smanjivši neto dug na normalizirani EBITDAratio sa 7,2 na 5,2.

Na svojoj posljednjoj sjednici, Nadzorni odbor Mercatora odobrio je Godišnji izvještaj za 2019. godinu.

Rezultati Mercator Grupe za 2019. godini su pozitivni prema svim ključnim pokazateljima poslovanja.

U 2019. godini, Grupa je povećala prihode za 1,8%, prihodi od maloprodaje su porasli za 2,2%, a neto prihod veći za 190,5%.

Neto financijski dug, prema normaliziranom EBITDAratio, smanjen je za 27,2% u odnosu na prošlu godinu, jer je sa 7,2 u 2018. smanjen na 5,2.

Dodana vrijednost po zaposlenom u maloprodaji, također se povećala i u 2019. dostigla je 28 tisuća eura. Mercator je i dalje najveći poslodavac u Sloveniji i među vodećim poslodavcima u regiji. Mercator grupa je u 2019. godini platila poreze i doprinose u iznosu od 175 milijuna eura, od čega je u Sloveniji plaćeno preko 115 milijuna eura.

Mercator Grupa je pripremila svoj godišnji izvještaj u skladu s novim Međunarodnim računovodstvenim standardom - MSFI 16 Najmovi.

To posebno utiče na podatke o dugu, jer se prihodi od operativnog najma smatraju novim financijskim dugom. Bez uticaja MSFI-16

Najmova, neto finansijski dug pao je ispod 600 milijuna eura. To je najniži relativni financijski dug, koji je Mercator Group objavio u najmanje posljednjih 12 godina.

Tomislav Čizmić, predsjednik uprave Mercator Grupe, naglasio je: ''Učinak u 2019. godini, uglavnom je rezultat provođenja naše nove poslovne strategije. Mercator grupa će nastaviti slijediti svoje osnovne strateške orijentacije. Ostajemo najveći slovenski i regionalni trgovac na malo i najbolji lokalni trgovac na svim tržištima svog poslovanja. Fokusiranost na domaću proizvodnju i domaće brendove, predstavlja osnov za daljnje povećanje prodaje, te za razvoj slovenačkih i regionalnih dobavljača. Mercator je najvažniji partner slovenačkoj i regionalnoj poljoprivredi i prehambrenoj industriji. Svjesni smo svoje sistemski važne uloge i nastaviti ćemo širiti ovu stratešku suradnju sa svojim poslovnim partnerima. Kompetencija trgovca za upravljanje omnikanalnom prodajom, različitim tehnologijama i komunikacijskim kanalima, postala je ključna komponenta uspjeha i konkurentske prednosti''.

''Strateški je važno uspješno okončati proces prijenosa Mercatora akcija na Fortenova grupa d.d., i na taj način osigurati stabilnog vlasnika, koji će podržati Mercatorov razvoj u budućnosti'', dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close