Nije sve stalo

Povećana potražnja za radnicima u proizvodnji, prijevozu i građevini

Oporavak je najvidljiviji u kompanijama koje traže strukovna zanimanja u oblasti proizvodnje, prometa i građevinarstva
Gospodarstvo / Posao | 01. 07. 2021. u 07:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šteta koju je izazvao lockdown prošle godine broji se u milijardama te, iako se pravi oporavak najavljuje tek za tri godine, podaci domaćeg gospodarstva vezano uz angažiranje radne snage jako ohrabruju.

Posebno se to odnosi na posljednja tri mjeseca tijekom kojih se, kako to pokazuju podaci tvrtke BoljiPosao.com, koja posreduje u pronalasku poslova, vidi pomak oporavka kompanija u oblasti proizvodnje, prometa i građevinarstva. Bez obzira na sve, radnici su i dalje u velikom broju napuštali BiH tražeći bolja radna mjesta i uvjete u zemljama EU-a.

Unatoč koroni, nije sve stalo

Tradicionalno je najveći broj njih posao pronalazio u RH i Sloveniji.

''Zemlja koja većinom zapošljava bh. državljane je i Njemačka, koja još uvijek u potpunosti nije liberalizirala ulazak za radnike koji nisu iz EU-a te poslodavci nisu iskazali svoje potrebe u punom kapacitetu, ali je u određenoj mjeri bilo odlazaka građana s EU dokumentima'', kazao je Dominik Raškaj, PR i marketinški menadžer tvrtke BoljiPosao.com.

Raškaj ističe kako je oporavak najvidljiviji u kompanijama koje traže strukovna zanimanja u oblasti proizvodnje, prometa i građevinarstva, prenosi Večernji list.

''Ovo je konkretno popuštanje mjera za poduzetnike te se toplo nadam kako će ostati nepromijenjene jer mjere država članica EU-a pomogle su kako bi se zaposlenost zadržala i samim time blago povećala. Najviše su se tražili bravari, električari, vozači u međunarodnom prometu, građevinski radnici. Naši klijenti objavljivali su oglase za ova zanimanja čak i u situaciji kada su granice bile zatvorene i ipak su, unatoč svemu, pronalazili načine kako dovesti radnike. Također, bilo je dosta oglasa za poslove koji su se mogli obavljati “na daljinu”, iz vašega doma. Mi smo tijekom cijele prošle godine, unatoč problemu pandemije, radili na tome da građanima ponudimo ono najbolje, sigurno i provjereno radno mjesto. Svi smo bili isfrustrirani i na rubu snaga, ali ipak smo izdržali'', kaže PR menadžer BoljiPosao.com.

Prema njegovim riječima, koronakriza ostavit će trajnije posljedice na ponašanje potrošača u zemljama koje ovise o turizmu, zbog čega se potrošači neće vratiti starim navikama trošenja na godišnjim odmorima. Također, budući da jednodnevni izleti i dalje nisu mogući u neke zemlje EU-a, to će biti golemi gubitak.

Raškaj navodi kako je došlo do djelomičnog poremećaja u potražnji za sezonskim radnicima u turizmu jer je jako kasno došlo do iskazivanja potreba za njihovim angažiranjem, a sve zbog ograničenja kretanja turista i povećanja nezaposlenosti u tim zemljama.

Turizam privlači radnike

Krajem prošlog i tijekom ovog mjeseca poslodavci su značajnije krenuli u potragu za radnicima i ona će imati svoj trend rasta i dalje kako se povećava broj cijepljenih. Što se tiče sezonskih radnika, trenutačno je najveća potražnja iz RH. Uvjeti su isti kao i prethodnih sezona, a osiguran je smještaj i hrana za radnike - kaže Raškaj. Dodaje da se kvalitetan posao, unatoč koronakrizi, može pronaći.

''Ono što mi kao tvrtka radimo je prikupljanje podataka, a pobjeđuje onaj tko ima bolje informacije'', objašnjava.

Najavio je pokretanje nove platforme i većih projekata za posredovanje u pronalasku poslova.

Kopirati
Drag cursor here to close