Nedostatak radnika

Poslodavci u BiH traže uvoz radnika po ugledu na Hrvatsku

Na održanom sastanku zaključeno je kako se BiH posljednjih godina suočava s odlaskom radnika.
Gospodarstvo / Posao | 25. 10. 2021. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suočeni sa sve većim nedostatkom radnika, iz Udruge poslodavaca FBiH, koja okuplja brojne javne i privatne tvrtke, zatražit će od vlasti u BiH pojednostavljivanje postupka i procedure pri zapošljavanju stranaca, piše Večernji list.

Na posljednjoj su sjednici čelnici Udruge raspravljali, kako se ističe, “o gorućem problemu nedostatka radne snage te je zaključeno kako će se u idućem razdoblju morati inicirati izmjene zakonskih akata o uvozu radne snage”.

Traženje olakšica za uvoz radne snage iz inozemstva zbog nedostatka domaće je prije nekoliko mjeseci preneseno ministru civilnih poslodavaca BiH te ravnatelju Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Na održanom sastanku zaključeno je kako se BiH posljednjih godina suočava s odlaskom radnika. Svakodnevni odlazak radne snage iz BiH poslodavci pokušavaju usporiti ili donekle riješiti unutar zemlje tražeći od Vlade i Parlamenta da smanje doprinose na plaće kako bi taj novac mogli preusmjeriti radnicima i stimulirati ih da ostanu u BiH većim zaradama.

Stav Udruge poslodavaca je da odljev radne snage i trenutačna politička situacija ni u kojem slučaju ne smiju imati negativne posljedice na poslodavce i poslovanje kompanija. Poslodavci traže pojednostavljenje procedure za zapošljavanje stranaca i da se bh. vlasti tome posvete u najbržem mogućem roku.

Agencija i zapošljavanje Privremeno zapošljavanje trostrani je odnos agencije za zapošljavanje, radnika i korisnika, u kojem agencija s radnikom sklapa ugovor o radu i u formalnom smislu je poslodavac radniku, a s korisnikom - tvrtkom klijentom sklapa sporazum o ustupanju.

Radnik je u radnom odnosu u agenciji, a ustupljen je tvrtki korisnika na određeno vrijeme. Tvrtka kojoj agencija upućuje radnika i dodjeljuje mu radne zadatke može agencijskoga radnika koristiti do tri godine te ima mogućnost preuzimanja radnika nakon isteka ugovora o ustupanju. Agencijski radnik je brzo i kvalitetno rješenje za ona poduzeća koja imaju povremenu potrebu za radnom snagom ili poduzeća koja žele uštedjeti na financijskim, kadrovskim i vremenskim troškovima koje iziskuje selekcijski postupak zapošljavanja radnika, prenosi Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close