Omogućiti rad

Poslodavci bi mogli zaključivati ugovore o radu sa studentima za povremene poslove

Isključivo bi to bili poslovi bez većeg rizika, sezonski i pomoćni, za koje se s poslodavcem ugovara rad na određeno vrijeme.
Gospodarstvo / Posao | 23. 04. 2024. u 07:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Zastupnički dom Federalnog parlamenta usvojio je Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o radu, koji propisuju da poslodavci mogu ubuduće zaključivati ugovore o radu sa studentima za privremene i povremene poslove u punom ili nepunom radnom vremenu.

Isključivo bi to bili poslovi bez većeg rizika, sezonski i pomoćni, za koje se s poslodavcem ugovara rad na određeno vrijeme.

''Povremeni i privremeni poslovi omogućavaju poslodavcu da u tijeku godine u trajanju od šest mjeseci mogu angažirati studente bilo da se radi o redovnim, izvanrednim ili koji studiraju na daljinu. Vjerujem da će poslodavci iskoristiti radnu snagu studenata'', rekao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Nada se da će ovo zakonsko rješenje usvojiti i Dom naroda kako bi stupilo na snagu, te "studentima već tijekom ovog ljeta omogućiti da rade“. U toku rada, imali bi odmor pod istim uvjetima kao i osobe u radnom odnosu te druga prava u skladu s propisima o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

''Ovo je početak reforme tržišta rada u Federaciji BiH'', podvukao je Delić govoreći o predloženim dopunama Zakona o radu.

Kopirati
Drag cursor here to close