Tržište

Građevinske firme iz BiH u inozemstvu "uzidale" 137 milijuna KM

"Vrijednost izvršenih radova u inozemstvu u 2018. godini veća je za 11,8 posto u odnosu na prethodnu godinu", priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.
Gospodarstvo / Industrija | 20. 05. 2019. u 08:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građevinske firme iz BiH su prošle godine u inozemstvu imale pune ruke posla, pa je vrijednost njihovih radova premašila 137 milijuna  maraka. Dodatno ohrabrenje predstavlja podatak da je ta brojka znatno veća nego godinu ranije, kada su njihovi poslovi bili "teški" 122,7 milijuna KM, prenose Nezavisne novine. Rast je, dakle, znatan.

"Vrijednost izvršenih radova u inozemstvu u 2018. godini veća je za 11,8 posto u odnosu na prethodnu godinu", priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Od ukupne vrijednosti radova koje su naše firme prošle godine imale na inozemnim tržištima, 31,6 posto je visokogradnja, a preostalih 68,4 posto niskogradnja. Uglavnom smo gradili u europskim državama.

"Visokogradnja je zastupljena uglavnom u zemljama Europe, (98,6 odsto), a slijede zemlje Afrike (1,4 posto). I niskogradnja je zastupljena najviše u zemljama Europe (86,5 posto), a slijede zemlje Afrike (13,5 posto)", naveli su iz Agencije za statistiku BiH.

Ove brojke, po riječima sindikalaca, pokazuju da su naši građevinci manje cijenjeni ovdje nego u inozemstvu.

"Kao posljedicu toga imamo odliv radne snage, jer ovdje u građevinskim firmama radnici rade prekovremeno, po 12 do 16 sati. Kada sam u kontaktu sa takvim firmama i pitamo ih zašto rade toliko, dobijam odgovor da nemaju ljudi. Uprkos tome, neće da povećaju plaće", rekla je za "Nezavisne" Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS.

Rade Šegrt, urednik portala Udruženja ekonomista Republike Srpske Swot.ba, pozdravlja pozitivan trend, odnosno činjenicu da se bilježi rast ostvarenih prihoda naših građevinskih firmi u inozemstvu.

"To pokazuje da naše firme postaju konkrurentije na zahtevnom europskom tržištu. Međutim, kada se pogleda duži period iza nas, treba naglasiti da se u vreme bivše države ta vrednost izvršenih radova u inozemstvu možda bilježila u samo jednom projektu naših firmi", naveo je Šegrt.

Prisjećajući se tog perioda, on ističe da su naše građevinske kompanije stajale iza mnogih zahtjevnih projekata širom svijeta, kao što su, recimo, hidroelektrane.

"Ono što je trenutno jedan od problema naše građevinske industrije, ali i gotovo čitavog gospodarstva, jeste nedostatak kvalificirane radne snage", naglasio je Šegrt. Statistika pokazuje da su bh. građevinske firme lani najviše posla imale u Njemačkoj, gdje su radovi iznosili 23,7 milijuna KM.

To je ogroman skok u odnosu na godinu ranije, kada su imale poslove od svega 12,4 milijuna maraka. Gradile su građevinske firme iz BiH prošle godine u još mnogim zemljama u Europi, uključujući Italiju, Island, Norvešku, Sloveniju, Švedsku...

Posla je bilo i u nekoliko afričkih država, i to u Alžiru, Libiji, Etiopiji, Keniji i Ruandi, prenose Nezavisne novine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close