Od 1. kolovoza

Počela primjena elektronske prijave za carinjenje roba

Bosna i Hercegovina elektronski provozni postupak mora koristiti godinu dana na nacionalnom nivou, nakon čega može aplicirati da postane punopravna članica NCTS konvencije.
Gospodarstvo / Posao | 01. 08. 2022. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od danas u BiH počinje primjena "Novog provoznog kompjuteriziranog sustava" (NCTS) na nacionalnom nivou.

To konkretno znači da se za sve postupke provoza roba carinske deklaracije podnose isključivo elektronski u sustav Uprave za neizravno oporezivanje, a svaka provozna prijava mora biti ovjerena novim digitalnim kvalificiranim potpisom.

Zahtjev za dobijanje digitalnog kvalificiranog potpisa kod UNO podnosi se u nadležnom regionalnom centru Uprave gdje poreski obveznik ima sjedište, a procedura za dobijanje i korištenje digitalnog kvalificiranog potpisa UNO je vrlo jednostavna.

Bosna i Hercegovina elektronski provozni postupak mora koristiti godinu dana na nacionalnom nivou, nakon čega može aplicirati da postane punopravna članica NCTS konvencije.

Tada će i privrednici iz BiH imati olakšane procedure sa puno manjim čekanjima na svim granicama zemalja gdje se roba provozi. To konkretno znači uštedu vremena i novca za poslovnu zajednicu.

Uprava za neizravno oporezivanje je ranije upozorila sve carinske zastupnike - špeditere da hitno podnesu zahtjev kod UNO za dobivanje digitalnog kvalificiranog potpisa, kojim će od 1. kolovoza 2022. godine ovjeravati svoje provozne carinske prijave.

Kod onih carinskih zastupnika koji ne budu na vrijeme osigurali digitalni kvalificirani potpis Uprave, može doći do zastoja u radu prilikom obrade elektronskih tranzitnih prijava.

Kopirati
Drag cursor here to close