Po leđima radnika

Plaća povećana - za iznos cijene vreće brašna

Porazno je da se mogu čuti izjave koje vrijeđaju radničku klasu, dok najbolji, najkvalificiraniji i najproduktivniji odlaze.
Gospodarstvo / Posao | 26. 12. 2017. u 19:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Savez sindikata RS-a tražio je da najniža plaća u RS-u iznosi 50 posto prosječne plaće ili 418 KM, a dobili smo 49 posto prosječne plaće, što je 410 KM i to je kompromisno rješenje'', rekla je predsjednica ovog sindikata Ranka Mišić.

Ona je novinarima navela da se najniža plaća isplaćuje nekvalificiranom  radniku, i, po podacima Poreske uprave RS-a, njih u RS ima oko 16.000.

Tvrdi da sindikalci nisu bili isključivi, ali je osobno, kaže, jako nezadovoljna i ponižena u cijelim procesu pregovaranja o ovom pitanju.

''Radnička javnost ne vidi ono što se događa dok traju pregovori. To je nimalo prijatno, jer se radi o novcu, koji netko treba dati nekome tko radi i svojim leđima, znojem i znanjem doprinosi njegovoj dobit'', rekla je Mišić ističući da je ipak najbitnije da je ta plaća bar malo povećana, pa i za iznos cijene vreće brašna.

Porazno je, kaže, da se mogu čuti izjave koje vrijeđaju radničku klasu, dok najbolji, najkvalificiraniji i najproduktivniji odlaze iz RS.

''Neće te radnike zadržati u RS-u 410 KM najniže plaće, ali ni kada bi bila 1.000 KM'', rekla je Mišić ističući da je neophodno da se stvari mijenjaju, kako bi radnici to i direktno osjetili u svom džepu.

Upozorila je da RS još uvijek nema potpisan opći kolektivni ugovor.

''Ne može se pravilnikom određivati plaća, to je neustavna kategorija. Plaće se uređuju općim kolektivnim ugovorom'', naglasila je predsjednica Saveza sindikata RS-a.

Tvrdi da u pregovorima nikakvu pomoć nisu imali od resornog ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close