EU i Švedska

Pet milijuna eura za zapošljavanje mladih, žena i teško zapošljivih osoba u BiH

Cilj projekta je poboljšanje socio-ekonomske situacije i uvjeta života u BiH putem povećanja mogućnosti zapošljavanja teško zapošljivih osoba u BiH.
Gospodarstvo / Posao | 27. 02. 2023. u 16:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak je u Sarajevu pod sloganom "Posao za sve" predstavljen novi projekt "EU4Employment" koji financiraju Europska unija u iznosu od četiri milijuna eura i Švedska u iznosu od jedan milijun eura, a realizira Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini.

Cilj projekta je poboljšanje socio-ekonomske situacije i uvjeta života u BiH putem povećanja mogućnosti zapošljavanja teško zapošljivih osoba u BiH. Projekt bi trebao rezultirati razvojem i realizacijom inovativnih programa zapošljavanja te u konačnici doprinijeti zapošljavanju i uključivanju u tržište rada mladih, žena iz ruralnih područja, osoba s invaliditetom, Roma i pripadnika drugih ranjivih kategorija u BiH.

Projekt će osigurati uravnoteženu i odgovarajuću kombinaciju pažljivo osmišljene šeme bespovratnih sredstava i pružanja visokokvalitetne tehničke pomoći relevantnim institucijama na tržištu rada s ciljem da se:

Unaprijedi dizajn, provedba i praćenje učinka aktivnih politika tržišta rada uz podršku ovih institucija;

Omogući osmišljavanje i provedba kvalitetnih programa (pre)obuke za ranjive kategorije uz podršku poduzeća, obrazovnih institucija, NVO-a i drugih relevantnih organizacija;

Uvedu ili unaprijede inovativne usluge aktivacije u suradnji s centrima za socijalnu zaštitu i drugim partnerima i

Pripremi plan puta za provedbu i praćenje ojačane Garancije za mlade u skladu sa Smjernicama EU/MOR-a za zapadni Balkan.

Šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler je tijekom današnjeg promotivnog događaja izjavio: "Znamo da su otvaranje radnih mjesta i ekonomski rast prioritet broj jedan za sve građane širom zemlje. Program koji danas predstavljamo posebno će se baviti strukturalnim izazovima tržišta rada u Bosni i Hercegovini, koji su pogotovo pogodili žene, mlade i ugrožene pojedince, kao što su dugotrajno nezaposlene osobe, osobe s invaliditetom, Romi i korisnici socijalne pomoći. Europska unija je upoznata sa ovim problemom i radit ćemo na tome da se osiguraju jednake mogućnosti za sve, uključujući i najugroženije".

Foto: PR / Predstavljanje projekta Posao za sve u Sarajevu

Carin Jämtin, generalna direktorica Švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju je dodala da je počastvovana jer je danas u Sarajevu, posebno jer je Švedska vrlo aktivna država članica Europske unije i provjereni partner BiH u razvoju njenog društva. "Posebno sam sretna jer bi projekt koji danas službeno predstavljamo trebao osigurati dodatno otvaranje radnih mjesta u BiH, ali i ukloniti određene barijere pri zapošljavanju, posebno ranjivih pojedinaca koji teško pronalaze zaposlenje. Smatramo da je EU4Employment prilika da upravo takve grupe pojedinaca nađu zaposlenje i prevaziđu poteškoće s kojima se susreću", rekla je gđa. Jämtin.

U okviru promotivnog događaja organizirane su i dvije panel rasprave sa posebnim fokusom na trenutne izazove na tržištu rada prilikom zapošljavanja ranjivih pojedinaca i moguće mehanizme saradnje relevantnih institucija, socijalnih partnera i civilnog društva.

Biljana Čamur-Veselinović, tajnica Ministarstva civilnih poslova BiH se posebno zahvalila Europskoj uniji i Švedskoj i dodala da se radi o vrlo bitnom projektu koji je prepoznao potrebu dodatnog reformiranja sektora zapošljavanja, ali i davanja financijske podrške u smislu bespovratnih sredstava teško zapošljivim kategorijama stanovnika u ovoj zemlji.

"Očekujemo da EU4Employment – Posao za sve doprinese zapošljavanju najmanje 625 osoba iz ranjivih kategorija, a preko 1200 njih da bude uključeno u aktivacijske i motivacijske programe traženja posla u naredne tri godine. Zahvalni smo EU i Švedskoj jer su prepoznali Međunarodnu organizaciju rada kao pouzdane partnere u zemlji. Mi smo svoje dosadašnje, dugogodišnje globalno iskustvo u upravljanju velikim projektima koji kombiniraju našu tehničku pomoć i transparentno upravljanje bespovratnim sredstvima već dokazali u BiH, kroz druge EU projekte kao što su EU4Business, EU4BusinessRecovery, Lokalna partnerstva za zapošljavanje I i II.", naglasio je Markus Pilgrim, direktora Ureda za centralnu i istočnu Europu Međunarodne organizacije rada tokom današnjeg promotivnog skupa.

Kopirati
Drag cursor here to close