Prijete štrajkom, kolapsom

Parlamentarci - probudili ste bijes radnika Željeznica

''Računajte na štrajk i zaustavljanje željezničkog prometa, a time i kolaps gospodarstva cijeloj BiH", poručuju Samostalni sindikati izvršnog osoblja Željeznica FBiH.
Gospodarstvo / Posao | 27. 01. 2023. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samostalni sindikat izvršnog osoblja željeznica FBiH reagirao je nakon jučerašnjeg usvajanja proračuna FBiH te predloženog amandmana kojim se od Željeznica FBiH uzima 10 milijuna KM.

Iz sindikata su upozorili sve zastupnike u federalnom parlamentu da ugrožavaju egzistenciju radnika i cijele kompanije.

Političko prepucavanje preko Željeznica

"Samo ćemo napomenuti da ste ovim činom probudili bijes radnika i da ćemo kao sindikat zauzeti stav i nećemo dozvoliti političko prepucavanje preko Željeznica FBiH. Ovaj sindikat ne zanima politika nego radnici i kompanija. Izvršno osoblje je ono koje ima sve poluge da zaustavi promet, a to će se sigurno desiti ako ovaj amandman bude usvojen", najavili su.

Istaknuli su kako željezničari imaju najmanje plaće u državi te da se kreće u pregovore za novi kolektivni ugovor, a smatraju da djelovanjem zastupnika u Zastušničkom domu FBiH mogu biti samo oštećeni.

"To nećemo dozvoliti i računajte na štrajk i zaustavljanje željezničkog prometa, a time i kolaps gospodarstva cijeloj BiH", navedeno je u priopćenju Sindikata.

Smanjenje izdvajanja sredstava iz proračuna Federacije BiH za Javno preduzeće Željeznice Federacije je jedan od najgorih poteza koji se mogao dogoditi u zadnjih deset godina, navodi u svom priopćenju Socijal demokrata.

SDBiH: pruge neće biti sipravno održavane

''Sredstva koja su Željeznice FBiH dobijale iz proračuna u iznosu od 21,2 milijuna KM su namijenjena za održavanje infrastrukture, to znači, za održavanje pruga kojim se kreću vozovi u našoj zemlji u ispravnom stanju. Ukoliko dođe do smanjivanja, nitko više neće moći garantirati da će pruge biti u ispravnom stanju, odnosno, velike su mogućnosti da se dogode nesreća, da vlakovi iskoče iz šina. Šine, odnosno pruga, odnosno infrastruktura neće biti ispravno održavane, što je obaveza u svakoj zemlji na svijetu, pa i ovoj našoj'', navode iz SDP-a.

U vrijeme kada je proračun FBiH milijardu i devet stotina milijuna KM, navode iz SDP-a, izdvajanje za Željeznice FBiH je bilo 21,2 milijuna KM.

''Danas, kada je proračun blizu sedam milijardi KM, izdvajanja se smanjuju za deset milijuna. Ne treba zaboraviti, ukoliko željezničari, a značajan broj ljudi živi i radi na željeznici, znaju da se 80% protoka roba u suvremenim zemljama vrši željeznicom, a ne kamionima. U slučaju da budu oštećeni za ova sredstva iz proračuna, mogu napraviti radnički neposluh, tj. štrajk, a sam štrajk željezničara je apsolutna paraliza kompletnog prometnog sistema u državi'', zato Socijaldemokrate BiH smatraju da je ovo umanjenje iz proračuna jedan jako loš potez.

Kopirati
Drag cursor here to close