Silom prilika

Pandemija primorala radnike koji nisu u IT-u da preuzmu sve IT zadatke

76% ispitanih u Sjevernoj Americi slaže se da njihova organizacija potiče zaposlenike koji nisu IT zaposlenici da razvijaju vlastite aplikacije koristeći low-code/no-code platforme.
Gospodarstvo / Posao | 28. 09. 2022. u 07:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ispitivanje uloge IT-a na tržištu rada donijelo je izvješće koje je otkrilo da svi u cijeloj tvrtki, a ne samo IT, imaju udjela u tome kako se tehnologija bira, postavlja, konfigurira i koristi.

 

Istraživanje je temeljeno na anketiranju 3300 stručnjaka koji diljem svijeta rade u IT-u i drugim poslovnim funkcijama tj. 500 donositelja odluka u IT-u i drugim ključnim poslovnim funkcijama u Sjevernoj Americi (SAD i Kanada).

76% ispitanih u Sjevernoj Americi slaže se da njihova organizacija potiče zaposlenike koji nisu IT zaposlenici da razvijaju vlastite aplikacije koristeći low-code/no-code platforme.

Osim toga, većina odjela izvan IT-a, posebno kontrola kvalitete (24%) i financije (21%), koristi umjetnu inteligenciju/strojno učenje (AI/ML), prenosi Bug.

Unatoč tome što zaposlenici koji se ne bave IT-om sada imaju više znanja o IT-u nego što su imali prije pandemije (76%), donositelji poslovnih odluka vjeruju da su nedostatak obuke (48%) i osnovno tehničko znanje (47%) ključne prepreke u iskorištavanju dostupnih tehnologija od strane zaposlenika, prenosi VentureBeat.

Značaj tehnologije u organizacijama povećala je tehničku stručnost zaposlenika koji nisu IT, ali ne do te mjere da bi mogli bez IT odjela.

Međutim, čak i dok se tehnologija razvija i postaje sve prisutnija u svim poslovnim funkcijama, organizacije su u opasnosti da izgube svoj tehnološki talent i moraju tražiti načine kako da zadrže ključne IT zaposlenike i tako si osiguraju kontinuirani uspjeh.

Kopirati
Drag cursor here to close